Nytt haveri för Scanwinds vindkraftverk i Norge

2009-11-04 16:00  

Natten till måndagen hände ett nytt allvarligt haveri på ett av de stora Scanwindverken på Hundhammerfjell i mellersta Norge. Ett av de 45 meter långa och tio ton tunga rotorbladen bröts oförklarligt av på mitten.

Den norska lokaltidningenNamdalavisen rapporterarom händelsen och publicerar bilder tagna av privatpersoner som bor i närheten.

- Vi hörde redan på söndagskvällen att det inte stod rätt till. För varje varv smällde det vindkraftverket och mitt i natten vaknade vi av en ”kempedronn”, säger en av grannarna till NA.

Det är tredje gången som Scanwindverken på Hundhammerfjell drabbas av haverier på rotorbladen.

Det första haveriet skedde den 9 december 2005 då ett av de första Scanwindverken skulle testköras och tekniker var på plats.

Knappt två månader senare, i slutet av januari 2006, lossnade två av bladen på ett annat verk samtidigt som det tredje bladet på samma verk bröts av och bitar flög i väg över en kilometer.

- Vi vet inte vad som hänt denna gång men vi har tagit kontakt med leverantören av rotorbladen för att se om det kan finnas ett samband med de tidigare olyckorna, säger energidirektör Kenneth Brandsås på vindkraftsparken NTE på Naeröy till Namdalsavisen.

Hundhammerfjället har varit testplats för många vindkraftsbolag ända sedan 1998, inte bara Scanwind.

Men det är framför allt Scanwinds 3,5 MW-verk, som haft problem senaste åren.

Scanwind har rest 15 verk av modell DL 3500 på fjället och det verkar vara det senast resta verket som nu gått i bitar.

Från Sverige till Norge till USA
Det är på Naeröy som Scanwinds framtid avgörs.

Scanwind har utvecklat en 3,5 MW-turbin som är designat för tuffa vindförhållanden på norska västkusten.

Scanwind har sina rötter i den svenska vindkraftsutveckling som skedde vid Karlstad Mekaniska Verkstad på 1970- och 1980-talen och som fortsatte i Norge under Kvaerners hatt med direktdrivna, stora vindkraftverk.

För drygt ett år sedan köpte det svenska energiteknikbolaget Morphic Scanwind för att utvecka stora havsbaserade vindkraftverk på 5 MW och mer.

Men Morphic fick ekonomiska problem och tvingades sälja av Scanwind. Köpare blev amerikanska General Electric, som gått in hårt i Norden med sina mellanstora vindkraftverk.

Men Scanwinds hjälp räknar GE att kunna slå sig in på offshore-marknaden för riktigt stora vindkraftverk. GE höll seminarier och visade upp sig under Scanwind-flaggan på den stora vindkraftsmässan i Älvsjö för fyra veckor sedan.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt