Nytt energilager blåser in i elnätet

2011-12-13 23:00  
Pia Borg står framför det energilager där 20 litiumjon-batterier (lilla bilden) ska lagra energi som skapas av vindkraft.

Ett nytt energilager testas i Falköping. Det ska lagra el från allt större vindkraftsparker.

Runt Falköping finns stora planer för vindkraft. I dag, onsdag, är den installerade effekten 35 MW, men om några år kan den vara 100 MW.

– Vi ser ett behov av att kunna lagra vindkraftsenergi. Därför startar vi nu tester för att lära oss tekniken, säger Pia Borg, projektledare på Falbygdens Energi.

Den här veckan invigs energilagret som installerats vid en station i lågspänningsnätet i centrala Falköping. Energin lagras i 20 litiumjonbatterier, som under en timme kan bidra med 75 kW.

– Vi startar i liten skala och ska bland annat se hur det kan användas för att minska effekttoppar, säger Pia Borg.

Energilagret ska också hjälpa till att hålla nätet stabilt och filtrera bort högfrekventa övertoner. Det är utvecklat av ABB och hittills det enda som sålts i Sverige för lågspänningsnät.

– Det är en prototyp som vi ska använda för att lära oss mer om styrning, drift och underhåll, säger Christer Åhlund vid ABB Svensk Försäljning i Västerås.

Energilagret är en del i ett större projekt, som går ut på att testa ett smart elnät i miniatyr i Falköping. Där ska elbilar samspela med energilagret.

Om elkunderna är villiga att flytta sin förbrukning till tider då det är god tillgång till el ska också undersökas.

Projektet har en total budget på nära 4 miljoner kronor, varav Energimyndigheten står för cirka en femtedel.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt