Energi

Nytt besked från Svenska kraftnät: Elstödet försenas

Svenska kraftnät förvånas av Energimarknadsinspektionens tak för elstödet. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Svenska kraftnät förvånas av Energimarknadsinspektionens tak för elstödet. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det utlovade elprisstödet försenas. Förslaget om att stödet ska ha ett tak komplicerar utbetalningarna. Det säger Svenska kraftnät som tidigare utvärderat – men förkastat – ett liknande förslag.

Publicerad

Energimarknadsinspektionen (EI) gav på torsdagen grönt ljus för elstödsförslaget som Svenska kraftnät och regeringen har lagt fram.

Däremot införde myndigheten ett tak för riktigt stora elförbrukare.

Det beslutet förvånar Svenska kraftnät.

– Det här taket kommer att innebära förseningar för när vi kan betala ut stödet, säger Malin Stridh, avdelningschef för elmarknad på Svenska kraftnät, till TT.

"En överraskning"

Skälet är att taket gör att myndigheten behöver förhålla sig till mer komplexa EU-regler eftersom det innebär att olika aktörer behandlas olika bland annat kopplat till statsstödsregler, enligt Malin Stridh.

– Den modellen som EI nu har beslutat om är en modell som vi tidigare har utvärderat och förkastat, just för att det var viktigt att vi ville få ut elstödet i närtid, säger hon och fortsätter:

– Vi har haft dialoger med EI under arbetets gång, men det här kom ändå som en överraskning för oss.

Hur lång tid extra kommer utbetalningarna att ta nu?

– Jag kan inte svara på det nu, vi behöver analysera EI:s beslut först och får återkomma, säger Malin Stridh.

Busch om försenade elstödet

Regeringen har än så länge inte gett något datum för när stödet skulle betalas ut, utan har pratat om "början av nästa år".

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har tidigare lovat ett närmare besked under november.

”Det är bra att Energimarknadsinspektionen nu har godkänt modellen som Svenska kraftnät ansökte om. Det är ett viktigt steg för att få på plats ett skydd för familjer och företag så snart som möjligt. Det är också rimligt att stora förbrukare behöver ansöka och påvisa faktiska kostnader för att ta del av stödet över en viss nivå”, säger Ebba Busch i en skriftlig kommentar till TT.