Energi

Nya borrningar efter Dalarnas djupgas

Energibolaget Igrene vill återuppta borrningarna efter djupgas i Siljansringen.

Publicerad

1980-talets projekt Dala Djupgas slutade i fiasko men Igrene i Mora har funnit så starka tecken på förekomsten av djupgas att man är beredd att pröva Thomas Golds djupgasteori på nytt.

– För 20 år sedan skrattade man åt Golds teori. Det kanske man inte ska göra längre, säger Sören Hedberg, ansvarig för teknik och geologi på Igrene, till Dalarnas Tidningar.

Företaget, som mutat in över 53 000 kvadratmeter i Siljansringen och redan gjort ett antal provborrningar, uppger att man hittat hetvatten och gas i sådana mängder att ”detta kan bli hur stort som helst”.

På företagets hemsida finns beräkningar som visar att den teoretiska energimängden i Siljansringen motsvarar minst 15 terawattimmar om året. Det motsvarar ungefär vad två stora kärnkraftsreaktorer levererar årligen, en tiondel av Sveriges elproduktion.

Bolaget Igrene, som hör hemma i Mora, är en del av företaget ”Global Green Management” som för cirka två år sedan fick sitt system ”GGM Green System” patenterat.

För att få borra efter gas, olja eller diamant krävs tillstånd från Bergsstaten. Det är ett sådant tillstånd företaget Igrene nu sökt. Mycket talar för att bolaget får klartecken.

– Vi gör en lämplighetsprövning av de personer i bolaget som söker tillstånd. Och de där här personerna har hållit på länge, har både geologisk kunskap och pengar, kommenterar Gunnars Svanfeldt, bergsingenjör på Bergstaten.

Att djupgasteorin är ifrågasatt av många ska inte utgöra något hinder.

Uppdaterad version

Thomas Gold och djupgasen

Den olja och gas vi pumpar upp ur jordens inre har bildats genom att döda djur och förmultnade växter under miljoner år pressats ihop under stort tryck och värme.

Thomas Gold hävdar att gas och råolja som vi hämtar från djupt liggande reservoarer inte har sitt ursprung i djur och växter. Det är istället en oorganisk olja som har sitt ursprung i jordens egen magma.