Nu avvecklas kärnreaktorn Ringhals 2

2019-12-30 07:47  
Ringhals 1 och 2 ska stängas under 2020 respektive 2019. Foto: Annika Örnborg

Nu har reaktorn Ringhals 2 stängts ned för gott. ”Det är klart att det är lite vemodigt just nu, säger Lars Björnkvist, projektledare för stängningen”.

Efter en successiv avveckling tystnade reaktorn Ringhals 2 utanför Varberg vid 9-tiden på måndagen. Då har den levererat el, motsvarande förbrukningen i Göteborg, till medborgarna i över fyra årtionden.

I kontrollrummet befann sig Sven-Anders Andersson och jobbade tillsammans med ett fullbemannat skiftlag på totalt nio personer, varav fyra var på plats ute i anläggningen.

Tackade för sig efter 44 år

Omkring klockan 7.45 började de ta ner effekten på den turbin som var kvar i drift, något som styr ner sig automatiskt med sex megawatt per minut. Strax före klockan 9 var turbineffekten så låg att det var läge att lösa ur turbinen och stoppa den. Därmed hade reaktorn tackat för sig, efter 44 år.

– Det var ganska odramatiskt men lite känslosamt. 1988 började jag på Ringhals 2. Man har investerat många kvällar, nätter och helger för att lösa problem för att tillhandahålla el, säger han.

Direkt efteråt påbörjades arbetet med att ta hand om det radioaktiva bränslet, som ska flyttas från reaktorn till bränslebassängerna efter trettonhelgen. Först om två år inleds själva rivningen, som väntas pågå i åtminstone åtta år.

– Vi firar här med lite alkoholfritt mousserande vin. Vi lyckades köra hela anläggningen hela vägen och sedan köra ned den som vi själva ville, säger Sven-Anders Andersson.

Läs mer: Vattenfall: Inga förutsättningar att driva Ringhals 1 och 2 vidare

Beslutet om avvecklingen av Ringhals 1 och 2 fattades 2015 då Ringhals ägare Vattenfall och Uniper inte längre såg någon lönsamhet i fortsatt drift. Sedan dess har debatten om fortsatt kärnkraft i Sverige blossat upp igen och lyfts fram av flera partier, bland annat Kristdemokraterna och Moderaterna.

Men Ringhals saga är än så länge långt ifrån slut. Det finns tre reaktorer kvar, Ringhals 1 stänger om ett år, de övriga två, nyare reaktorerna ska ge elektricitet åtminstone 20 år till, kanske ända fram till 2060–2065.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel metod som turbinen stoppades med.

Fakta: Ringhals 2

Ringhals 2 är av modellen tryckvattenkokare, levererad av amerikanska Westinghouse, byggstart oktober 1970. I kommersiell drift från 1 januari 1975 och den första reaktorn i drift vid Ringhalsverket, strax norr om Varberg.

Har sedan starten producerat 215 terawattimmar el vilket motsvarar Göteborgs elförbrukning under 43 års tid.

Sedan 1975 har Ringhals 2 pumpat ut 37 000 miljarder liter kylvatten i havet, vilket motsvarar ungefär halva Vättern.

Ringhals 2 stängdes ned den 30 december 2019.

Källa: Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt