Energi

Norsk teknik ska rädda atmosfären

När Norges jättelika gasfält Snöhvit i Barents hav nu tas i drift öppnas också en ny gigantisk lagringsplats för koldioxid. Norge är pionjär på koldioxidlagring, och den norska tekniken är vägledande för alla andra projekt som går ut på att oskadliggöra koldioxiden.

Publicerad

Norge blev världsledande på koldioxidlagring tack vare ett politiskt beslut som dåvarande statsminister Gro Harlem Brundtland drev fram 1992. Då hade Norge nyligen öppnat sitt stora gasfält Sleipner, som befarades spy ut koldioxid i atmosfären om inget gjordes.
Den norska regeringen såg en miljöskandal torna upp sig och införde en koldioxidskatt 1992.
Med skatten fick koldioxiden plötsligt ett pris och Statoil kunde göra en ekonomisk kalkyl på koldioxidlagring.
Genom att pumpa tillbaka koldioxiden under havsbotten undvek man skatten, samtidigt som man kunde få upp mer olja och gas eftersom trycket höjs i gaskällorna.
Med ett oljepris på 70 dollar per fat så blir det en tillräckligt intressant kommersiell kalkyl att med koldioxid pressa ytterligare olja ur halvtömda oljekällor. Ett ton koldioxid ger ett extra fat olja.
- En kombination av högt tryck och relativt hög temperatur gör att koldioxiden övergår till något som varken är gas eller vätska, utan det som vi kallar för superkritisk koldioxid, säger forskaren Olav Kårstad som är CO2-koordinator på den norska energijätten Statoil.
Över hela världen planerar energibolagen för koldioxidfria kraftverk och oljebolagen för koldioxidfria raffinaderier och petrokemianläggningar.
* USA har sitt prestigeprojekt Future Gen, ett koleldat, koldioxidfritt kraftverk som ska producera vätgas för elproduktion och pumpa koldioxiden ned i tömda oljekällor i sydöstra USA.
* I Australien ska oljebolaget BP, turbintillverkaren GE och kolföretaget Rio Tinto bygga världens största koleldade, koldioxidfria kraftverk på samma principer som Future Gen.
* I Tyskland har det svenska energibolaget Vattenfall börjat bygga en pilotanläggning för ett koldioxidfritt kolkraftverk med en speciell förbränningsteknik som Vattenfall nu ska testa.
* I Karlshamn i Blekinge ska det tyska energibolaget Eon göra sitt lokala kraftverk koldioxidfritt och i Stockholm har finska Fortum tittat på hur man ska kunna göra Värtaverket koldioxidfritt.
* I norska Mongstad, ett av världens största petrokemiska centrum, planeras det för fullt för att göra petrokemianläggningarna koldioxidfria.
Och alla projekten bygger på att koldioxiden ska fångas in och begravas på tusen meters djup i marken eller under havsbotten där den sakta förändras, oskadliggörs och hindras att nå atmosfären.