Energi

Nord Stream-ledningarna läcker på fyra ställen

Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2. Foto: Anders Humlebo/TT
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2. Foto: Anders Humlebo/TT

En fjärde läcka i de ryska gasledningarna har kommunicerats, utöver de tre läckage som tidigare varit kända för allmänheten.

Publicerad

Läckorna i gasrören Nord Stream 1 och Nord Stream 2 är inte tre, utan fyra. Något som Kustbevakningen klargjorde sent på onsdagen och vilket Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

Det större av de "svenska" läckagen är på Nord Stream 1, det mindre är på Nord Stream 2.

– Vi har läckage på två positioner i svensk ekonomisk zon. Sedan finns det precis på andra sidan gränsen, i dansk ekonomisk zon, ytterligare ett utsläpp. De här tre ligger väldigt nära varandra vid det avlysta området där vi har vårt fartyg, säger Kustbevakningens presstalesperson Mattias Lindholm.

Utreder explosionen

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att två explosioner ägde rum på havsbottnen timmar innan läckorna upptäcktes. Men den andra explosionen ger mer komplexa utslag i mätdatan, och det skulle kunna vara fråga om en tredje sprängning som följt tätt på den andra.

– Men det här kan också bara vara reflektioner i geologin som gör att vi ser de här komplicerade vågformerna. Man får fler ekon i det här området, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

– Vi jobbar på det här i dag, men det är inte alls säkert att det går att reda ut på ett enkelt eller snabbt sätt.

Gasflödet avtar söndag

Från danskt håll har man tidigare sagt att gasflödet bör avta eller upphöra på söndag, då ledningarna väntas vara tömda.

– Det stämmer också med vår bedömning, efter kontakter med Nord Stream, säger Mattias Lindholm vid Kustbevakningen.

På grund av det höga flödet är det i dagsläget för farligt att gå ner och undersöka utsläppsplatserna. Mattias Lindholm kan inte redogöra för när en sådan operation blir möjlig, eller hur planerna för en sådan undersökning ser ut.

"Sabotage"

Den gängse uppfattningen, vilket bedömare och myndigheter i flera länder lutar åt, är att läckagen uppstått till följd av medvetna riktade attacker.

Spänningsläget i Östersjöområdet ökar nu ytterligare. Den norska säkerhetspolisen varnar om ökat ryskt hot mot norsk olja och gas. Bland annat handlar det om ökad drönaraktivitet i Nordsjön och om ryska fartyg som kartlägger det norska gasnätverket.

Norge höjer därför säkerheten vid energianläggningar både på land och till havs. I Sverige har kärnkraftsanläggningarna Ringhals och Forsmark infört "skärpt uppmärksamhet".

”Hotbilden har breddats”

"Hotbilden mot Sverige har breddats och fördjupats och är såväl militär som civil", skriver Säkerhetspolisen, som under onsdagen tog över utredningen om läckagen från svensk polis, i en kommentar.

Samtidigt tillbakavisar Ryssland alla anklagelser kring att de skulle ha varit delaktiga i aktioner som lett till läckagen. President Vladimir Putins och Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att indirekta anklagelser mot Ryssland om sabotage är "förutsägbara, korkade och absurda".

Ryssland har med anledning av läckagen begärt ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd som är planerat att hållas på fredag.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Flera läckor har upptäckts på gasledningarna i Östersjön, både i svensk ekonomisk zon och i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zoner är inte detsamma som territorialvatten.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till måndag. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läcker. På onsdagen meddelades ytterligare läckage.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

En säkerhetszon har upprättats för sjö- och flygtrafik som bör hålla avstånd till läckorna på minst fem sjömil (9,3 kilometer) respektive 1 000 höjdmeter.

Det är oklart hur mycket gas som har läckt ut. Enbart Nord Stream 2 beräknas ha innehållit 300 miljoner kubikmeter stillastående gas och danska myndigheter tror att utsläppet kommer att pågå i minst en veckas tid.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig förra hösten men har inte tagits i bruk med anledning av Ukrainakriget.