Energi

”Nettodebitering låter enklast”

Anita Decker vill se solceller på alla tak. Själv har hon sedan i höstas tio paneler och planerar på sikt för fler. Foto: Therése Ny
Anita Decker vill se solceller på alla tak. Själv har hon sedan i höstas tio paneler och planerar på sikt för fler. Foto: Therése Ny

Anita Decker är en av landets många solcellspionjärer som verkar få nöja sig med skatterabatt i stället för nettodebitering.

Publicerad

De syns inte från gatan, men tio solpaneler sitter sedan i höstas på villataket hos familjen Decker utanför Sundsvall. Den senaste tiden har de i snitt producerat runt 50 kilowattimmar el i veckan. En del av elen används för husbehov, överskottet matas ut på elnätet.

 – Vi har fått skriva avtal som elproducenter, säger Anita Decker och bläddrar i avtalet som slår fast att Eon ska betala fyra procent under spotpriset för elen villan levererar.

Med nettodebitering skulle elen som matas till elnätet kvittats direkt från elräkningen utan vare sig skatter eller avgifter. Enligt det nya utredningsförslaget ska familjen i stället få en skatterabatt på ungefär samma belopp.

– Nettodebitering låter enklast för alla parter. Men en skatterabatt är också positivt, om det inte blir extra administration med deklarationen, säger Anita Decker.

På sikt vill hon gärna ha hela taket fullt av solceller. Ytterligare tio paneler skulle kunna klämmas in för att fördubbla produktionen.

De solceller som redan finns på plats ska enligt kalkylen ge cirka 2 000 kilowattimmar per år, ungefär en sjundedel av villans

totala elförbrukning. I början blev det täta besök i förrådet på undervåningen där produktionen visas på en mätare.

– Vi skojade om att vi går ner i vikt av allt spring i trappan. Det är spännande att se hur mycket el det blir när solen lyser starkt och att det faktiskt är produktion även när det är molnigt.

Kommentarsfunktionen avstängd på grund av missbruk.

Många vill kvitta

Installerad effekt: 2,15 kilowatt.

Beräknad årsproduktion: Cirka 2 000 kilowattimmar.

Villans årsförbrukning: 14 000 kilowattimmar.

Investering efter bidrag på 45 procent: 38 000 kronor.

När Ny Teknik i höstas kartlade landets småskaliga elproducenter var intresset för nettodebitering stort. Närmare hälften av de drygt 500 deltagarna rapporterade att de skulle bygga ut sina installationer om betalningsmodellen införs.

Ett 40-tal av deltagarna uppgav att de redan nettodebiterar, trots att regeringen inte gett grönt ljus för metoden. Orsaken är att de är kunder till elbolag som tröttnat på att vänta och infört nettodebitering på eget bevåg. Tekniska verken i Linköping  är ett av flera exempel.