Energi
"Näringsministern var inte intresserad av Vattenfall"
Dag Klackenberg, tidigare styrelseordförande för Vattenfall, förhördes på torsdagen i KU. Näringsminister Maud Olofsson kommer också att kallas till ett extra förhör. Foto: Scanpix
Näringsminister Maud Olofsson var föga intresserad av styrningen av Vattenfall. Den bilden gav den förre styrelseordföranden i Sveriges största statliga bolag Dag Klackenberg vid torsdagens KU-förhör.
Dag Klackenberg beskrev i går vid ett extrainsatt förhör i KU, riksdagens konstitutionsutskott, hur han fick vädja för att få ett möte om Vattenfall med ministern från hösten 2006 till bolagsstämman i april 2008, då han slutade som styrelseordförande.
—Jag sa till departementet att Lars Josefsson ( Vattenfalls vd: reds anm) och jag kan komma hit när som helst — ge oss bara en tid…!
Tillsammans hade han som styrelseordförande och näringsministern ett gemensamt ”samordningansvar” för bolaget.
Trots det var det svårt för honom att få träffa Maud Olofsson för att diskutera en ägarstrategi för bolaget, som i fjol omsatte 205 miljarder kronor.
Det var ovant. Med tidigare näringsministrar som Leif Pagrotsky och Thomas Östros hade han haft möten mer ofta, menade han.
Efter att den borgerliga alliansen vunnit valet i oktober 2006 dröjde det ända till i november 2007 — ett drygt år — innan Dag Klackenberg fick träffa Maud Olofsson för att ingående diskutera Vattenfall som bolag, berättade han.
Vid tre andra möten dem emellan hade fokus legat på en andra ämnen, hävdar han. Exempelvis diskuterade man vid ett tillfälle basindustrins dröm om att Vattenfall skulle kunna erbjuda branschen billiga el-priser.
Bakom förhören i KU ligger flera anmälningar från oppositionen om ägarstyrningen, och KUs ledamöter granskar nu hur Maud Olofsson skött uppgiften som ansvarigt statsråd.
Utfrågningarna kretsar inte minst kring vilken kännedom regeringen haft när det gäller Vattenfalls avtal med sina tyska kärnkraftsbolag.
Hösten 2009 avslöjade Svenska Dagbladet /http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/vattenfalls-ansvar-utan-tak_3522725.svd)att avtalet kan innebära ett obegränsat ekonomiskt ansvar för Vattenfall vid en olycka i något av bolagets tyska kärnkraftsverk. Den exakta innebörden utreds fortfarande på näringsdepartementet.
Avtalet kallas Kontrollavtalet. Enligt Dag Klackenberg tillkom det eftersom politikerna gett Vattenfall i uppdrag att bli ledande på den europeiska energimarknaden.
Via Kontrollavtalet gick det att ”komma åt likviditeten i döttrarna”, det vill säga kassan i de tyska dotterbolagen.
Det diskuteras nu om avtalet går att säga upp.
—Ja, menar Dag Klackenberg. Det är ett vanligt bolagsavtal.
Maud Olofsson har i KU-förhör tidigare sagt att det är tveksamt om bolagsstyrelsen i Vattenfall förstod vad man fattade för beslut. Detta togs i mars 2008 och signerades i juni samma år.
Dag Klackenbergs minnesbild är en annan:
—Jag förstod vilket beslut vi fattade. Jag tror att övriga ledamöter förstod. Det ställdes inga oroliga frågor på styrelsemötet.
KU:s ordförande Berit Andnor (s) inledde i går med att säga att KU fått in motstridiga uppgifter. Även Maud Olofsson kallas nu därför till ett extra förhör. Näringsministern väntas dock ha möjligt att komma till KU dock först den 27 maj.
KUs slutsatser blir klara den 1 juni . Alla utfrågningar kring Vattenfall går att följa i efterhand via SVT Play,http://svtplay.se/.