Energi

MIT hyllar ABB:s superbrytare

ABB är en av världens 50 främsta innovatörer, enligt MIT Technology Review. Företaget prisas för sin banbrytande brytare för högspänd likström.

Publicerad

Ett nytt historiskt kapitel i den elektrotekniska ingenjörskonsten – så beskrev ABB:s koncernchef Joe Hogan brytaren för högspänd likström som företaget presenterade före jul. Nu ger genombrottet ABB en plats på en prestigefull topp-50-lista över globala innovatörer. Listan presenteras av MIT Technology Review, en officiell tidskrift för vetenskap och teknik från Massachusetts Institute of Technology i Boston.

ABB utvecklade tekniken för högspänd likström, HVDC, för nästan 60 år sedan. Finessen är att man kan överföra stora effektflöden över långa sträckor med betydligt lägre förluster jämfört med växelström. Haken är att hela systemet hittills har måst stängas av om ett fel uppstår. Det problemet löser den nya brytaren som klarar att bryta ett kraftflöde på 1 gigawatt inom fem millisekunder. Därmed kan högspänd likström få nya användningsområden, exempelvis för stora vind- och solkraftsparker.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här