Energi

MIT hyllar ABB:s superbrytare

ABB är en av världens 50 främsta innovatörer, enligt MIT Technology Review. Företaget prisas för sin banbrytande brytare för högspänd likström.

Publicerad

Ett nytt historiskt kapitel i den elektrotekniska ingenjörskonsten – så beskrev ABB:s koncernchef Joe Hogan brytaren för högspänd likström som företaget presenterade före jul. Nu ger genombrottet ABB en plats på en prestigefull topp-50-lista över globala innovatörer. Listan presenteras av MIT Technology Review, en officiell tidskrift för vetenskap och teknik från Massachusetts Institute of Technology i Boston.

ABB utvecklade tekniken för högspänd likström, HVDC, för nästan 60 år sedan. Finessen är att man kan överföra stora effektflöden över långa sträckor med betydligt lägre förluster jämfört med växelström. Haken är att hela systemet hittills har måst stängas av om ett fel uppstår. Det problemet löser den nya brytaren som klarar att bryta ett kraftflöde på 1 gigawatt inom fem millisekunder. Därmed kan högspänd likström få nya användningsområden, exempelvis för stora vind- och solkraftsparker.

Utvecklingsprojektet är ett av de största inom ABB och har sysselsatt ett 100-tal ingenjörer i Ludvika, Västerås i schweiziska Baden i flera år. Företaget för nu diskussioner med kraftbolag för att starta pilotprojekt med den nya tekniken.