Energi

Lysrören tappar ledningen

Magnus Fritzell
Magnus Fritzell

Idag dominerar lysröret marknaden. Men om två år kan LED vara den främsta ljuskällan näst efter solen.

Publicerad

– I min värld är det entydigt att LED kommer att ta över, säger Jan Ejhed, professor vid KTHs ljuslaboratorium.

Han har sammanställt all relevant data han kunnat få tag på och försökt räkna ut när LED blir lika stort som lysrör. Svaret blev någon gång mellan 2012 och 2015, men han garderar sig med att det inte är en helt komplett undersökning.

Prognosen fokuserar på vanliga raka lysrör i kontorsmiljö, som är den dominerande marknaden för belysning. Kontor, skolor och industrier är också områden där lysrör är den absolut vanligaste ljuskällan idag.

Magnus Fritzell, VD för Belysningsbranschen delar Jan Ejheds uppfattning om när tronskiftet kommer.

– Det är mycket en prisfråga när LED kommer ifatt. Tekniken finns redan idag, men priset avskräcker många kunder, säger han.

LED börjar bli vanligt som komplementbelysning, men det har inte slagit igenom som grundbelysning än. Det rör sig mest om testanläggningar där man vill visa att det går säger Magnus Fritzell. Men det finns uppenbara fördelar med LED-belysning, som lång livslängd och låg energiförbrukning. Jan Ejhed pekar på ytterligare en fördel.

– Vi har utvecklat styrsystem för att kunna dimma ljus. Men eftersom LED  är en elektronisk ljuskälla blir det bara en del i kretsen. Det kommer att förenkla, säger han.