Energi

Lysande hybriddiod ur tryckpressen

Kan en hybrid mellan en traditionell och en organisk lysdiod tillverkas med vanlig tryckteknik? Det hoppas utvecklingsföretaget Ecospark.

Publicerad

Linköpingsföretaget Ecospark utvecklar en ny typ av vita lysdioder baserade på nanotrådar av zinkoxid. Nu ska företaget göra en förstudie i samarbete med forskningsinstitutet Acreo, som utvecklar metoder för att trycka elektronik.

Tillsammans ska de undersöka om man kan använda standardiserade tryckmetoder för att tillverka lysande paneler med Ecosparks teknik. På så vis skulle man kunna få paneler som ger ljus över en större yta, precis som dagens organiska lysdioder, oleds. Vinnova har skjutit till 500 000 kronor till en förstudie, som ska vara färdig i mars 2013. Om allt går bra blir nästa steg att utveckla produkter kring tekniken.

Enligt Ecospark finns det flera fördelar med att använda zinkoxid i lysdioder. Materialet är miljövänligt, dioderna kan tillverkas billigt vid låga temperaturer och de ger ett ”perfekt” vitt ljus.

-Flexibla LED-paneler möjliggör helt nya applikationer inom belysningsområdet och det är spännande att ligga i frontlinjen med denna teknik, säger Ecosparks vd Magnus Hägglund i ett uttalande.