Energi

Lyckade tester med tidvattenkraft

Ett amerikanskt energiföretag har genomfört lyckade tester med en undervattensturbin. Turbinen utnyttjar tidvatten för att alstra ström och är USA:s hittills största kraftverk som får sin energi ur havet.

Publicerad

(Uppdaterad korrigerad) Företaget, Ocean Renewable Power Company, har sedan i våras testat 60- kilowattsturbinen i havet utanför Portland på USA:s nordligaste östkust, ett område som har bland de starkaste tidvattenströmmarna i världen. Man säger att turbinen hittills har överträffat förväntningarna på levererad energi.

Trots att turbinens uteffekt varierar med tidvattnets svängningar så klarar man att omvandla energin till en form som går att leverera till det befintliga kraftnätet. Nu ska systemet finjusteras innan en 150-kilowattsturbin installeras i slutet av nästa år.

En stor fördel med tidvattenkraft framför vind- och solenergi är att tidvattenströmmar är mycket förutsägbara, vilket gör det lätt att planera produktion och underhåll. Den höga densiteten på vatten gör också att man kan utvinna mycket energi även om strömningshastigheten är låg.