Luftkraft ger reservel

2008-01-25 14:00  

Tryckluft är framtidens energilager, hävdar det brittiska företaget Energetix. Innan året är slut räknar man med att sälja ett energilager som ger 200kW, och sedan väntar ännu större luftaffärer. – Jag ser inget hinder för att skala upp vår teknik till några megawatt, säger Adrian Hutchings, vd i Energetix.

Principen är enkel. När den ”vanliga” elkraften funkar använder man en kompressor med en elmotor/generator för att trycka in luft i trycktankar, upp till 300 bar. När det sedan blir strömavbrott släpper man ut luften och kör kompressorn baklänges, varvid den genererar el.

Problemet har varit att hitta rätt metod för kraftöverföring. Den skulle vara enkel, ha goda utbyggnadsmöjligheter, vara billig och lätt att masstillverka.

–Kolvmotorer är olämpliga, och propellrar och turbiner är för långsamma. Det kan ta upp till fem sekunder för en turbinfläkt att komma upp i rätt hastighet, säger Adrian Hutchings till webbtidningen The Engineer online.

I det läget kom företagets utvecklare att tänka på scrollkompressorn, en uppfinning från 1905 som i modern tid används bland annat i värmepumpar och luftkonditioneringsanläggningar i bilar. Scrollen (engelska för rulle) består av två spiraler som roterar inuti varandra och föser luften in mot centrum.

–Det nya med vår teknik är att vi även kör scrollen baklänges, säger Adrian Hutchings.

Kraftutbytet beror på scrollens storlek. Energetix började använda scrollkompressorer från bilar, senare bussar. Det senaste projektet har en scroll som är lika stor som den som används i Airbus 380, och ska ge 50kW.

–Innan året är slut ska vi ha byggt ett aggregat som ger 200kW, och sedan handlar det om megawatt, säger Adrian Hutchings.

Företagets energilager med tryckluft marknadsförs hittills som reservkraft till kraftverk, sjukhus, datacentraler och andra ställen som är känsliga för elavbrott. Den första kunden är ett stort kraftföretag i Sydafrika, där tryckluftsaggregatet garanterar mer än tio timmars reservkraft till känsliga styr- och kontrollfunktioner. Nästa steg för företaget är att titta på andra tillämningar, bland annat som större energilager vid vindkraftsanläggningar.

Tryckluft som energilager har, jämfört med batterier, hittills haft relativt stora energiförluster som största nackdel. Energetix hävdar att scrolltekniken ger mindre förluster än konkurrerande system som använder turbiner. Till tryckluftens fördelar hör säkerhet, pålitlighet och miljövänlighet i alla led.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt