Energi

Led-himmel skapar trivsel på kontoret

LED-taket tar in himlen på kontoret.
LED-taket tar in himlen på kontoret.

Känns det mörkt och dystert på kontoret? Då kanske ett tyskt led-tak med växlande molnighet kan locka.

Publicerad

Forskare vid tyska Fraunhofer Institute i Stuttgart vill skapa en känsla av att jobba under bar himmel där ljuset varierar när molnen seglar förbi. I själva verket täcks innertaket av paneler som mäter 50 centimeter i sida och täcks med 288 lysdioder, led, vardera.

Dioderna ger rött, blått, grönt och vitt ljus. På så vis kan man bygga upp hela ljusspektret. Cirka 30 centimeter under led-panelerna sitter en film som sprider ljuset så att man inte kan urskilja de enskilda ljuspunkterna. Sedan styrs dioderna så att ljuset efterliknar naturligt utomhusljus en dag med växlande molnighet.

Ljusförändringarna får inte vara tydliga för blotta ögat.

- Då skulle ljuset kunna distrahera folk från sitt jobb. Men det måste fluktuera tillräckligt för att främja koncentrationen och höja vakenheten, säger forskarledaren Matthias Bues i ett uttalande.

Testpersoner i en preliminär studie tyckte att den fejkade himmeln var väldigt behaglig att jobba under, enligt forskarna. Nu har de tillverkat en prototyp av sin virtuella himmel. Den täcker drygt 30 kvadratmeter och består av 34 560 lysdioder. Med full effekt ger taket 3 000 lux, men det ska räcka med mellan 500 och 1000 lux för att få lagom mycket ljus. Priset ligger på cirka 1 000 euro per kvadratmeter, men sägs kunna sänkas när volymerna ökar.

En mindre version av led-taket kommer att visas upp på Cebit-mässan i Hannover i mars.