Energi
Laserdioder ger mysig lampa
Laserdioder kan visst utmana vita lysdioder i lampan. Det hävdar amerikanska forskare.
Laserdioder i lampan låter kanske inte så njutbart. Men en grupp forskare vid amerikanska Sandia National Laboratories visar i en ny studie att vitt ljus från laserdioder är minst lika behagligt för det mänskliga ögat som ljuset från vita lysdioder, led. Sandiaforskarna tycker att de nya rönen är intressanta eftersom laserdioder ger ett betydligt bättre ljusutbyte än vanliga lysdioder när den elektriska strömmen överskrider 0,5 ampere.
Vita lysdioder pekas ofta ut som framtidens energisnåla ljuskälla när allt fler länder fasar ut den gamla glödlampan. Men laserdioder har få forskare intresserat sig för i belysningssammanhang. Orsaken är att man antagit att ljuset skulle bli väldigt obehagligt; ljusfältet skulle bli extremt smalt, och det vita ljuset som byggs upp av fyra mycket smalbandiga färger skulle inte alls likna naturligt vitt ljus. Det är dessa fördomar som Sandiaforskarna anser sig ha motbevisat.
I studien placerades 40 testpersoner framför fruktskålar belysta av olika ljuskällor: av varma, kalla eller neutrala vita lysdioder, av glödlampor och av en kombination av fyra laserdioder med blått, rött, grönt och gult ljus. Varje försöksperson fick 80 gånger välja vilket ljus som var mest behagligt. Resultatet visade att majoriteten föredrog det laserbaserade ljuset framför varma och kalla vita lysdioder. Någon statistiskt signifikant skillnad mellan laserdioder och neutrala lysdioder eller glödlampor gick inte att urskilja.
Forskarna hoppas att de nya rönen ska göra att fler forskargruppen intresserar sig för laserdioder i belysningssammanhang. En hake är dock att laserdioder är dyrare att tillverka än vanliga vita lysdioder.
Även BMW intresserar sig för laserljus. Företaget presenterade i början av hösten strålkastare med laserdioder i konceptbilen i8. Den nya belysningstekniken ska finnas i serieproduktion inom ”några få år”, enligt biltillverkaren.