Energi
Laser kramar mer kraft ur vindsnurran
Högre verkningsgrad och mindre risk för haverier. Snart startar tester med en ny svensk laserteknik för vindkraftverk.
Utvecklingsbolaget Windvector i Göteborg utvecklar en laserbaserad teknik för att analysera vinden innan den når fram till vindsnurran. På så vis kan man vrida vindkraftverket i optimalt läge för att öka verkningsgraden. Man kan dessutom vinkla bladen vid plötsliga vindkast för att minska risken för haveri.
Nu har företaget fått sin första order; Svenskt vindkraftstekniskt centrum på Chalmers tekniska högskola startar tester med tekniken i mitten av nästa år.
– Projektet är oerhört viktig för oss. Nu kan vi visa att tekniken gör den nytta vi har sagt, säger Stellan Wickström som är en av fyra medgrundare i bolaget.
I dagens vindkraftverk används ofta så kallade anemometrar, som mäter vinden vid eller bakom snurran. Windvectors lasersystem, som sitter i snurrans topp, fokuserar i stället några hundra meter framför rotorbladen. Där reflekteras strålarna av partiklar i vinden och ändrar våglängd tack vare dopplereffekten. Genom att analysera ljuset kan man få noggranna besked om vindens hastighet, riktning och turbulens. Det gör att man kan hinna anpassa bladens vinkel innan vinden når fram.
Windvector räknar med att lasterna kan minska betydligt, medan verkningsgraden ökar med metoder. Det ska göra att investeringen i lasersystemet betalar sig inom några år.
Företagets laserteknik utvecklades ursprungligen inom det svenska försvaret. Tanken var då att artilleriet skulle mäta vinden på flera kilometers avstånd för att kunna rikta in granater. Men att använda lasertekniken på så stora avstånd visade sig vara alltför kostsamt. Förra hösten grundades Windvector för att utveckla en produkt för vindkraft i stället.
Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum, eller Swedish Wind Power Technology Centre (SWPTC) har bildats av Chalmers tillsammans med Energimyndigheten och företag i vindbranschen. Bland deltagarna finns bland annat ABB, SKF Sverige, Göteborg Energi och GE Wind.