Energi

Krabbor gillar vindkraft

Kraftfull tillväxt vid kraftverken Foto: Colourbox
Kraftfull tillväxt vid kraftverken Foto: Colourbox

Vindkraft till havs bildar konstgjorda rev som kan gynna djurlivet. Det visar en avhandling från Stockholms universitet.

Publicerad

Det finns fler krabbor och fiskar i närheten av vindkraftverk än längs bottnarna runtomkring. Det konstaterar forskaren Dan Wilhelmsson vid Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet i en avhandling.

– Hårda ytor är ofta hårdvaluta i havet och fundamenten kan fungera som konstgjorda rev, säger han i ett uttalande.

Filtrerande djur som blåmusslor och havstulpaner gynnas också av de konstgjorda reven. Att stora stenar ofta läggs runt fundamenten för att bromsa erosion förstärker revfunktionen ytterligare. En annan fördel för djurlivet är att fiskebåtar med bottentrålar inte kommer åt dem.

Även fundament för vågkraft kan främja djurlivet. När fundamenten dessutom försågs med hål i ett experiment så ökade mängden krabbor rejält.

– Med en genomtänkt design av fundamenten skulle man kunna gynna och skydda viktiga arter, eller kanske tvärtom minska reveffekterna för att minimera påverkan på ett område, säger han.

Det är inte självklart att alla arter gynnas av kraftverk till havs. Bytesdjur som sjöstjärnor och kräftdjur kan exempelvis få det tufft när rovdjuren ökar.