Energi

Kockums Stirlingmotor i nytt svenskt solprojekt

Så här ser principen ut för solkraftverk som drivs med Stirlingmotorer. Den koncentrerade solvärmen från solspeglarna driver Stirlingmtorn som driver en elgenerator. Foto: Peter Nilsson/Kockums
Sven-Christer Nilsson var vd för Ericssonkoncernen i bara två år 1998-1999. Efter det drog han igång riskkapitalbolaget Startupfactory och har sedan fortsatt som riskkapitalist.

Sven-Christer Nilsson, tidigare vd för Ericssonkoncernen, ska tillsammans med Scaniadirektören Hans Hansson dra igång en industriell tillverkning av Kockums Stirlingmotorer i Sverige.

Publicerad

Sven-Christer Nilsson och Hans Hansson äger tillsammans det hemlighetsfulla energiteknikföretaget Ripasso Energi AB, som sökt 115 miljoner kronor hos Energimyndigheten för att tillverka ett nytt solenergisystem,skriver tidningen Miljörapporten i dagens nummer.

- Pengarna ska användas till att få igång en industriell tillverkning av Kockums Stirlingmotorer, som i dag används i ubåtar och bara tillverkas i enstaka exemplar, säger Hans Hansson till Miljörapporten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här