Energi
Kockums Stirlingmotor i nytt svenskt solprojekt
Sven-Christer Nilsson, tidigare vd för Ericssonkoncernen, ska tillsammans med Scaniadirektören Hans Hansson dra igång en industriell tillverkning av Kockums Stirlingmotorer i Sverige.
Sven-Christer Nilsson och Hans Hansson äger tillsammans det hemlighetsfulla energiteknikföretaget Ripasso Energi AB, som sökt 115 miljoner kronor hos Energimyndigheten för att tillverka ett nytt solenergisystem,skriver tidningen Miljörapporten i dagens nummer.
- Pengarna ska användas till att få igång en industriell tillverkning av Kockums Stirlingmotorer, som i dag används i ubåtar och bara tillverkas i enstaka exemplar, säger Hans Hansson till Miljörapporten.
I ansökan till Energimyndigheten står det:
- Ripasso Concentrated Solar Power är en teknik med omfattande exportpotential för utvinning av solenergi som vida överstiger tidigare teknikers krav på verkningsgrad, modularitet, vattenförbrukning och landareal.
Enligt Miljörapporten har Ripasso Energi AB tecknat avtal som ger företaget ensamrätt att tillverka Kockums Stirlingmotorer för civilt bruk.
- Ripasso vill göra Sverige världsledande inom området Concentrated Solar Power, står det i ansökan.
Tillverkning i Scanias gamla motorfabrik
Ny Teknik har sökt Hans Hansson, som är Scaniachefen Stig Östlings särskilda företagsdoktor, men han vill inte ge mer detaljer innan alla möten med blivande finansiärer är avklarade.
- De måste få informationen först av alla. Jag har tre möten inbokade nästa vecka. Sedan kan jag prata, säger Hans Hansson till Ny Teknik.
Men han bekräftar att det samma typ av Stirlingmotordrivna solkraftverk som det amerikanska företagetStirling Energy Systems bygger med Kockums hjälp och samma somdet svenska företaget Cleanergy bygger i Åmål.
Tillverkningen ska ske i Sibbhultsverken i Skåne i den industripark som växt upp sedan Scania flyttade sin motortillverkning från Sibbhult till Södertälje.
Hans Hansson ser bara fördelar med att dra igång ett nytt industriprojekt mitt i lågkonjunkturen.
- Vi får inga problem med långa leveranser i alla fall, säger han.
Om ett halvår kan produktionen vara igång och när man är uppe i full kapacitet så handlar det om ett par hundra arbetstillfällen i Ripasso Energy.
- Sven-Christer Nilsson och jag är bara ägare. Vi ska nu tillsätta en verkställande ledning som tar hand om det dagliga, säger Hans Hansson till Ny Teknik.