Innovation
Knepet som får lysdioder att växa på papper
Nanotrådar av zinoxid kan användas för att skapa lysande tapeter. Foto: Linköpings universitet
Vita lysdioder som tillverkas direkt på papper. Det har forskare i Linköping lyckats få till. Resultatet kan bli tapeter vilka fungerar som ljuskällor.
Nanotrådar av zinkoxid som växer fram på ett tunt lager av den ledande polymeren polydietylfluoren (PFO). Det är knepet som gör att vita lysdioder kan tillverkas direkt på papper. Bakom tricket ligger Gul Amin som i slutet av juni disputerade vid Linköpings universitet.
- Det här är första gången någon har lyckats bygga elektroniska och fotoniska oorganiska halvledande komponenter direkt på papper med kemiska metoder, säger forskningsledaren Magnus Willander i ett pressmeddelande.
Nanostrukturer i zinkoxid har egenskaper som passar bra för tillverkning av vita lysdioder. Bandgapet är stort, elektronerna lättrörliga och de avger förhållandevis mycket energi när de studsar tillbaka in mot kärnan. Energin avges enligt forskarna i form av ett perfekt vitt ljus.
Innan tillverkningen startar förbehandlas pappret med en tunn vattenavstötande, skyddande och utjämnande hinna av ett hartsmaterial.
Gul Amin har också visat hur man kan tillverka nanotrådarna i form av ett pulver som sedan kan användas för att trycka lysdioder på plast eller papper.
Artiklarna i doktorsavhandlingen har publicerats i Wileys Physics Status Solidi Rapid Research Letters samt i Springers Journal of Material Science.
Klicka här för att läsa avhandlingen! (OBS! Extern sajt)