Klart: Regeringen säger ja till utökat kärnavfallslager

2021-08-26 11:12  

Regeringen ger klartecken för mellanlagret i Oskarshamn (Clab) att ta emot mer utbränt kärnbränsle och radioaktivt avfall. Det uppger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) för TT. Men ett beslut om slutförvar dröjer.

Artikeln är uppdaterad

– Regeringen har idag beslutat att tillåta en kapacitetsökning i Clab. Det är för att vi då kan undvika hotet att kärnkraften får stänga ner 2024, säger Bolund till TT.

– Den risken har vi nu avvärjt, tillägger han.

Beslutet kommer sedan kärnkraftsägarna, däribland statliga Vattenfall som driver reaktorer i Ringhals och Forsmark, varnat för att mellanlagret sett till det nuvarande tillståndet kan vara fullt framemot 2024. Svensk kärnbränslehantering (SKB) ansökte för flera år sedan om att få tillstånd att ta emot upp till 11 000 ton, det nuvarande tillståndet gäller för högst 8 000 ton.

Läs mer om mellanlagret Clab och vad ett utökat tillstånd innebär i den här artikeln.

Beslutet innebär också att regeringen fullföljer sitt förslag från i somras om att dela upp en tidigare sammanhållen ansökan för mellanlager, inkapslingsanläggning och slutförvar. Branschen, flera myndigheter och inte minst Oskarshamns kommun har varit kritiska eller mycket kritiska till det.

När löses slutförvarsfrågan?

– Vi arbetar prioriterat vidare med den, men det är min bedömning att det kommer att ta ytterligare månader innan vi har ett tillräckligt underlag, säger Per Bolund.

– Men det här innebär inte att vi skjuter på frågan om slutförvar, eller att det blir mindre prioriterat.

På frågan om det går att precisera vad "ytterligare månader" innebär säger Bolund att det inte går.

– Det är ett beslut som också har väldigt stora följdverkningar, det handlar ju om ett lager för ett av de farligaste ämnen vi känner till och det ska hålla i minst hundratusen år. Det är många generationer framåt som berörs, vi kan inte stressa fram ett beslut där vi inte kan garantera att det är säkert.

Han hänvisar till att Mark- och miljödomstolen i sitt yttrande till regeringen pekade på att ytterligare svar behövs.

Per Bolund framhåller att beslutet om mellanlagret inte innebär en faktisk utbyggnad.

– Det är viktigt att poängtera att beslutet inte innebär någon utbyggnad eller nybyggnad vid lagret utan att fördela om avfallet på ett annat sätt.

Liberalerna KU-anmäler

Kärnkraftsoperatörerna, flera myndigheter, berörda kommuner och nu även Sverigedemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet varnar för att regeringen ger sig in på okänd mark genom att bryta ut frågan om mellanlager.

Hotet om stopp för reaktorer är inte alls avvärjt, menar man. Och på köpet har regeringen inte lyssnat på de lokala företrädarna i kommun och region, något som betraktas som en grundbult i stora ärenden som det nu aktuella.

– Det är helt oacceptabelt. Regeringen ger sig ut på djupt vatten. Varje del är viktig för helheten, säger SD:s talesperson i frågan, Mattias Bäckström Johansson.

Det är inte alls givet att domstolar, berörda kommuner och myndigheter accepterar regeringens väg, menar han. Regeringen har dock tänkt mer på att undvika en kris mellan S och MP än att göra rätt i sakfrågan, misstänker SD.

Centerpartiets riksdagsledamot Anders Åkesson filar på en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott (KU) mot miljö- och klimatministern. Åkesson betecknar beslutet att bryta ut mellanlagret som ett svek, efter årtionden av förhandlingar med kommuner, regioner och andra aktörer som lovats att allt ska beslutas som en helhet.

– En demokratisk härdsmälta, säger Åkesson som undrar hur berörda nu ska kunna lita på att den nuvarande eller kommande regeringar alls orkar ta ett beslut om slutförvar.

Liberalerna KU-anmäler Bolund för hanteringen och vill att utskottet granskar om denne har förhalat beslut om lagring av rent politiska skäl.

– I årtionden har energipolitiken varit en ideologisk lekstuga där pigga idéer haft fritt spelrum. Miljöpartiet drar det nu till sin spets genom att bryta isär beslutet om slutförvaret – helt utan sakliga skäl, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

– Det här beslutet är en vinst för Miljöpartiet men en förlust för klimatet och industrin, säger hon.

Oppositionens möjligheter att stoppa eller ändra regeringens beslut är knappt ens små. Tillståndet är en fråga för regeringen.

Moderatledaren anser att regeringen flyr från sitt ansvar genom att inte ta beslut om slutförvaret.

– Det här är jättedåligt för Sverige och äventyrar energiförsörjningen. Man kan tycka olika om kärnkraft men man kan inte tycka olika om att ska slutförvara kärnavfall, säger Ulf Kristersson.

Oskarshamn: Regeringen kör över oss

Regeringens besked kommer som en överraskning för Oskarshamns kommun.

– Jag nåddes precis av nyheten. Det är ett historiskt beslut när en regering väljer att köra över en kommun så här totalt, en kommun som tagit stort nationellt ansvar i över 40 år och hanterat hela Sveriges använda kärnavfall, säger Andreas Erlandsson, till TT.

Tillståndet för mellanlagring av kärnavfall i Oskarshamn blev klart 1978 men redan då var det klart formulerat att det inte på något vis skulle betraktas som ett slutförvar, enligt Erlandsson. En kapacitetsökning beslutades senast 1998, men nu vill kommunen, liksom flera andra aktörer, i stället se ett beslut om slutförvar.

– När vi utökade kapaciteten 1998 sade vi att vi inte på något vis kommer att gå med på en utökning av mellanlagrets kapacitet om vi inte har en lösning på plats med ett slutförvar, säger Andreas Erlandsson.

Han har svårt att förstå varför regeringen ännu inte har kunnat fatta ett sådant beslut när det finns en lösning som godkänts av expertmyndigheter. Erlandsson är också kritisk till att regeringen inte kunnat svara på direkta frågor gällande vad de anser saknas i beslutsunderlagen som ligger på deras bord.

– Nu kommer vi att se vad vi har för verktyg att hantera det här och göra allt i vår makt för att få till ett beslut om slutförvar, säger Andreas Erlandsson.

Svenskt näringsliv: Hård kritik

Även Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är stenhård i kritiken. Att bara ge tillstånd för att utöka mellanlagret löser ingenting. All information finns på bordet, även från regeringens egen expertmyndighet, om att ta beslut om slutförvaret, enligt honom.

– Vad är det som gör att det finns en sådan ovilja att ta ett beslut, frågar han sig.

Nu skapas en stor osäkerhet om slutförvaret, och de följder det får på näringslivets investeringar, enligt Jacke.

– Det här stimulerar inte vår klimatomställning, utan precis tvärtom, säger han.

Kärnavfallsrådet: Bra lösning men temporär

Kärnavfallsrådet, som bildades 1992 för att ge regeringen råd om kärnavfallshantering utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv, förstår oron i Oskarshamns kommun. Men rådets ordförande Carl Reinhold Bråkenhielm menar ändå att regeringen har fattat ett klokt beslut.

– Det här är bara en temporär lösning på ett akut problem som finns i mellanlagret och inget annat. Vi tycker att det är en bra lösning, som säkrar kärnkraftens drift även efter 2024 och samtidigt ger regeringen tillfälle att se över några av de problem med slutförvaret som Kärnavfallsrådet har pekat på, säger Carl Reinhold Bråkenhielm.

TT: Vad är det för problem?

– Det gäller en möjlig risk för försprödning av gjutjärnsinsatsen inuti kopparkapslarna där bränslet ska vara inneslutet. Enligt våra experter bör det inte vara någon stor risk, men man måste ha detta under uppsikt och se till att det uppmärksammas av forskningen på ett bra sätt. Det är även viktigt att regeringen ställer villkor i ett tillstånd till ett slutförvar. Detta med tanke på den långa projekttiden på minst 70 år.

Miljöorganisationerna: välkomnar beslutet

Även Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning välkomnar beskedet och att frågan om slutförvaret tas senare.

”Hur kärnavfallet ska slutförvaras är en djupt allvarlig fråga – det handlar om tusentals ton mycket farligt avfall som ska slutförvaras och industrin har ännu inte kunnat presentera en säker lösning”, skriver Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, i en kommentar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt