Energi

Klart för rekordinvesteringen i Kiruna

12 kilometer vägar från huvudkontoret ovan jord till den nya huvudnivån på 1 365 meters djup. Foto: LKAB
Det är sedan länge klart att stora delar av Kiruna måste flyttas. Den fyra mil långa och 80 meter breda malmkroppen går snett genom marken - under staden. Nu har man kommit fram till en ungefärlig kostnadskalkyl - uppemot 12 miljarder kronor, lika mycket som investeringen i den nya gruvbrytningen.

Den nya gruvan i Kiruna blir Sveriges största industriinvestering genom tiderna. Den kommer kosta 12,5 miljarder kronor. Lika mycket till kostar det att flytta Kiruna stad till säker plats undan jordsprickor och gruvras.

Publicerad

Nu är det klart att den statliga gruvjätten ska följa den 80 meter breda och fyra kilometer långa järnmalmkroppen i Kiruna ytterligare 320 meter ned i djupet till den nya huvudnivån 1 365 meter under jord.

Trots konjunkturavmattningen fattade LKAB-styrelsen i dag beslutet som säkrar malmproduktionen i Kiruna ytterligare drygt 20 år framåt.

I ryggen har LKAB en lång rad vinstår som nu toppas av rekordvinsten på 9,8 miljarder kronor för årets tre första månader.

- Vi står starka i den finansiella turbulens som råder i världen. Det är mycket viktigt med tanke på de stora investeringar vi ännu har framför oss, sade Ola Johnsson i samband med delårsrapporten i går tisdag.

Att LKAB skulle gå ännu djupare ned i malmkroppen har stått klart länge.

LKAB har investerat 7 miljarder kronor i nytt anrikningsverk och nytt pelletsverk i Kiruna som nyligen invigdes. Dessa förädlingsanläggningar måste försörjas med råvara från gruvan.

Transportvägarna ned till den nya huvudnivån är redan klara. Sträckan från huvudkontoret ned till den nya gruvan är 1,2 mil lång.

Kvar är det stora jobbet – de tio planerade produktionsområdena med tillfartsvägar och schakt och hela spåranläggningen med förarlösa tåg som ska ta malmen upp till ytan.

Först under 2012 kan de första sprängsalvorna höras.

LKAB:s självförtroende har ökat i takt med att klimatdebatten har intensifierats.

Stålindustrin och gruvorna är bland de värsta bovarna när det gäller koldioxidutsläpp, men LKAB kan marknadsföra sin malm som ”grön”.

- Vi provocerar och kallar våra produkter för ”green pellets”, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

- Vår magnetitmalm är snällare mot klimatet än konkurrenternas hematitmalm. Hematitmalm släpper ut 3-7 gånger mer koldioxid vid förbränning än när man bränner pellets av magnetitmalm, säger Anders Lindberg.

Se detaljerade bilder av Kirunamalmen via de uppklickbara multimedialänkarna till höger om artikeltexten.