Energi

Kina bygger världens största vindpark

Ett vindkraftsprojekt som kan bli ett av de största någonsin planeras just nu i Kina. Det är energibolaget China Power som planerar att bygga 300-1000 MW i Inre Mongoliet de närmaste tre åren.

Publicerad

I en första fas handlar det om att bygga sex vindkraftsparker med en sammanlagd kapacitet på nästan 50 MW.

Varje sådan park skulle bli nästan lika stor som ett halvt Lillgrund, Vattenfalls vindpark i Öresund som för närvarande är världens tredje största havsbaserade vindkraftpark.

Andra delen av projektet innebär att China Power bygger ytterligare 14 lika stora vindkraftparker.

Det skulle innebära en utbyggnad på totalt 1000 MW,

- Om planerna blir verklighet rör det sig definitivt om ett av världens största vindkraftsprojekt någonsin, säger Anders Dahl, chef för Vattenfall Vindkraft.

I ett pressmeddelande från det kinesisk-amerikanska investmentbolaget China Holdings, huvudägare i China Power, beräknas den totala investeringen hamna på 2.7 miljarder yuan, vilket är ungefär lika mycket i svenska kronor.

Utbyggnaden ska ske fram till 2011 inom ett 200 kvadratkilometer stort område i Inre Mongoliet, en plats som är känd för sin ihållande vind.

China Power kommer att sälja all el från vindkraftverken till kinesiska staten. Priset per kWh hamnar på 0,50-055 yuan (med en årlig justering för inflationen) skriver det amerikanska analysföretaget Cleantech group.

Kina håller på att bli en av världens stora vindkraftsnationer – både i installerad vindkraft och som tillverkare.

Enligt Cleantech group finns redan drygt 250.000 MW vindkraft installerad på land i Kina och ytterligare 750.000 MW till havs.