Energi

Kickstart för smart led-lampa

Vill du dimma ledlampan med telefonen? Kanske byta ljusfärg eller blinka i takt med musiken? Tusentals belysningsentusiaster har donerat 8,8 miljoner kronor för att wifi-lampan Lifx ska bli verklighet.

Publicerad

Entreprenören Phil Bosua ville samla in 100 000 dollar för att utveckla en led-lampa som kan styras via wifi. Han berättade om sin lamp-vision på den amerikanska finansieringssajten Kickstarter, och pengarna började snabbt strömma in. Nu har 8 985 personer donerat drygt 1,3 miljoner dollar, motsvarande 8,8 miljoner kronor, till projektet. Om allt går enligt planerna ska lampan som heter Lifx, uttalas lajfex, börja levereras i mars 2013.

Varje lampa ska kunna styras individuellt via en gratis-app i Ihpone eller Android-mobilen. Tanken är att du ska kunna sitta i soffan och tända och släcka lamporna, ändra ljusets färg eller kanske låta ljuset pulsera i synk med musiken. Ett mer vilsamt alternativ kan vara låta ljusfärg och styrka variera över dygnet. På så vis kan man vakna upp till ett ökande morgonljus och somna in till ett allt svagare solnedgångsfärgat sken på kvällskvisten.

Prototypen har ett ljusflöde som sägs motsvara en 60 watts glödlampa. I övrigt avslöjas inte så många detaljer om lampans prestanda. Men effekten ska ligga på cirka 10 watt, livstiden uppges vara 25 000 timmar.

Fler företag har presenterat planer på att styra ledlampor med mobilen. Ett exempel är Google som i fjol presenterade satsningen android@home som bland annat skulle göra det möjligt att styra belysning i hemmet i framtiden.