Energi

KF köper Läckeby Water

KF Invest köper 75 procent av aktierna i Läckeby Water och blir därmed huvudägare i koncernen, som tillverkar anläggningar för rening av avlopp och vatten samt produktion av biogas.

Publicerad

Läckeby Water har växt snabbt under 2000-talet. Omsättningen har nästan tiofaldigats på åtta år från cirka 60 miljoner kronor till 593 miljoner i fjol. Dessutom har företagsgruppen vänt förlust till en mindre vinst, knappt 20 miljoner förra året.

Läckeby har bland annat haft framgångar i Kina, som nu står för en fjärdedel av koncernens försäljning.

- Både när det gäller städer och industrier finns det i Kina och andra delar av Asien ett stort behov av rening av vatten och avlopp, säger Martin Hagbyhn, koncernchef på Läckeby Water Group.

Hälften av världens befolkning bor nu i städer. 95 procent av befolkningsökningen trettio år framåt kommer att ske i urbana områden i utvecklingsländer, enligt det svenska biståndsorganet Sida.

Men för Läckeby är det inte behovet som är det avgörande, utan att någon är beredd att betala för att täcka det.

När det byggs på många håll i världen är planeringen ofta splittrad och tidsschemat pressat. Miljövänlig infrastruktur hamnar lätt utanför planerna.

- För att det ska bli fart på marknaden måste städerna och företagen få ökade krav på sig, säger Martin Hagbyhn.

Om den nya huvudägaren KF Invest säger han:

- Det är en seriös och stark ägare som delar samma visioner som oss och det skapar möjligheter för framtiden.

Däremot vill han inte kommentera hur mycket KF Invest betalade för aktiemajoriteten i Läckeby Water.

KF Invest AB är ett helägt dotterbolag till Kooperativa Förbundet (KF) och förvaltar KFs finansiella tillgångar på drygt 5 miljarder kronor.

Tidigare var riskkapitalfonden Baltic Rim Found och Sjätte AP-fonden största ägare i Läckeby Water. Men eftersom KF Invest är en av huvudägarna i Baltic Rim Fund har det kooperativa riskkapitalbolaget haft ett indirekt ägande i Läckeby Water Group sedan 1998.