Energi

Karlshamnsverket i högsta beredskap för elsystemet

Det oljeeldande Karlshamnsverket sattes i beredskapsläge natten till måndagen och är rullar nu på en miniminivå. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Det oljeeldande Karlshamnsverket sattes i beredskapsläge natten till måndagen och är rullar nu på en miniminivå. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Det oljeeldade Karlshamnsverket fick rycka in i natt. Nu råder högsta beredskap fram till den 16 december. Under tisdagen ligger elpriserna i norra Sverige på rekordnivåer.

Publicerad

– Klockan 00 i natt gick vi upp i minimilast, det varade till klockan 08.30, säger Björn Magnusson, kommunikationschef på Karlshamnsverket i Blekinge.

Minimilast innebär en effekt på 40 megawatt, berättar han.

Under tisdagsmorgonen valde Svenska kraftnät att gå upp i det allra högsta beredskapsläget när det gäller reservkraften i Karlshamnsverket, förklarar Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät..

– Vi har tre lägen, start på 14 timmar, start på två timmar och så att köra med minimilast. Nu gick vi upp i minimilast under ett par timmar i går och under morgonen i dag, säger han.

"Varm beredskap"

Nu råder högsta beredskap fram till den 16 december klockan 23.59. Fram tills dess kan verket kallas in, och läget kan förstås också ändras utifrån behoven.

– Vi har "varm beredskap". Det innebär att vi kan starta på två timmar. Det är Svenska kraftnät som råder över behovet, säger Björn Magnusson.

Totalt har Karlshamnsverket en kapacitet på 660 megawatt, varav 562 av detta ingår i den svenska effektreserven.

Karlshamnsverket eldas med fossil tjockolja. Verket har två block, om 330 megawatt vardera. Om ett block körs för fullt går det åt 70 000 liter tjockolja i timmen.

Rekordnivåer

Elpriserna de två elområdena i norra Sverige lyfte till ett snittpris på 4:19 kronor per kilowattimme på tisdagen, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Det är bara åtta öre under de historiska toppnoteringarna från den 1 december i år.

Samtidigt steg elpriserna även i de två elområdena i södra Sverige, upp till 4:79 kronor per kilowattimme. Det kan jämföras med rekordnivåerna i slutet på augusti på 5:18 kronor i elområde 3 och 5:77 kronor i elområde 4.