Energi

Kall fusion hett läsarämne

Inget annat enskilt ämne har under 2011 varit lika läst, kommenterat och omdiskuterat på NyTeknik.se som kall fusion. I tusentals kommentarer fördelade på ett 20-tal artiklar har läsarna givit sin syn på saken. Bland annat i form av en hyllningssång.

Publicerad

”Kall fusion – nu ska den vara klar för produktion” så löd rubriken på årets första artikel, publicerad i januari, om det uppmärksammade energifenomenet. Ny Tekniks reporter Mats Lewan rapporterade om hur de italienska forskarna Andrea Rossi och Sergio Focardi inför ett 50-tal inbjudna forskare och journalister visade upp sitt experiment i en industrilokal utanför Bologna.

Under demonstrationen som pågick någon timme framkom att apparaten "tänds" med en elektrisk resistans. Inmatad effekt var omkring 1 kW. Samtidigt tycktes apparaten producera värme med en effekt mellan 10 och 12 kW, vilken användes till att koka bort vatten. Tekniken är patentsökt (ansökan finns här), men ändå ville forskarna inte visa alla detaljer, för att inte röja en industrihemlighet.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här