Energi

Kall fusion hett läsarämne

Inget annat enskilt ämne har under 2011 varit lika läst, kommenterat och omdiskuterat på NyTeknik.se som kall fusion. I tusentals kommentarer fördelade på ett 20-tal artiklar har läsarna givit sin syn på saken. Bland annat i form av en hyllningssång.

Publicerad

”Kall fusion – nu ska den vara klar för produktion” så löd rubriken på årets första artikel, publicerad i januari, om det uppmärksammade energifenomenet. Ny Tekniks reporter Mats Lewan rapporterade om hur de italienska forskarna Andrea Rossi och Sergio Focardi inför ett 50-tal inbjudna forskare och journalister visade upp sitt experiment i en industrilokal utanför Bologna.

Under demonstrationen som pågick någon timme framkom att apparaten "tänds" med en elektrisk resistans. Inmatad effekt var omkring 1 kW. Samtidigt tycktes apparaten producera värme med en effekt mellan 10 och 12 kW, vilken användes till att koka bort vatten. Tekniken är patentsökt (ansökan finns här), men ändå ville forskarna inte visa alla detaljer, för att inte röja en industrihemlighet.

Vi trodde att artikeln var en i raden av dem vi publicerar dagligen, men intresset från läsarna visade sig vara enormt, långt större än vi kunnat ana. Och responsen var omedelbar.

En kvart efter att artikeln publicerats var kommenteringen i full fart och drygt 400 kommentarer rasslade in på tio dagar. Även en handfull bloggare som upptäckt artikeln länkade upp den via Twingly.

Och så har det sedan fortsatt. Precis vid midsommar publicerades artikeln ”E-cat”: Här är den grekiska energiboxen som handlade om hur den nya energiboxen Hyperion ska hjälpa Grekland och världen. Boxen var tänkt för konsumentbruk och skulle kunna kombineras med olika typer av miniturbiner för produktion av både värme och el. Dessutom fanns en linje med större industriella anläggningar. Enligt företaget Defkalion skulle tekniken kunna reducera dagens elpris med 90 procent.

Med artikeln skrev Ny Tekniks läsare snabbt näthistoria genom mängden läsarkommentarer som 7 augusti är uppe i 1467 stycken.

Och när Mats Lewan i augusti rapporterade att Andrea Rossi, uppfinnaren av energikatalysatorn, säger upp sitt avtal med den grekiska pilotkunden Defkalion tog kommenteringen fart igen. Vid det här laget hade engagemanget för ämnet växt sig så starkt att en av Ny Tekniks läsare med signaturen Greven skrivit en sång dedicerad till Rossi. Se hela låttexten nedan:

Brev till Rossi
G Bm
Andrea Rossi jag är ditt fan
C D
du byggde magisk box av bly och järn
G Bm
och fyllde den med lite nickel
C D
jag läste ny tekniks artikel
C G
men några tror att det är scam
E Am
men jag är inte en av däm
D E
för jag vill se en bättre värld
Am D
med fri energi och rent vatten
C G
medan kritikerna knaprar hatten
Det var ju synd med Defkalion
men du var ändå inte värd dom
du tjänar snart en hel biljon
på ekatter med kall fusion
och Rossi du är ej felfri
du visste inte om grekisk ekonomi
för jag vill se en bättre värld...

Här hittar du samtliga artiklar om kall fusion

Här är några av de artiklar Ny Teknik skrivit om kall fusion: