Energi
Jätteostronet på väg ut i havet
Vågkraften kommer allt närmare ett kommersiellt genombrott. Skotska Aquamarine har den senaste tiden skördat flera framgångar med sitt "jätteostron" som nu ska prövas på riktigt i Nordsjön.
I mitten av juli fick företaget 60 miljoner pund, motsvarande 720 miljoner kronor, i statligt riskkapital från det brittiska energidepartementet.
En månad tidigare vann Aquamarines vågkraftsteknik Oyster Wave Energy Converter det prestigefyllda brittiska energipriset "Innovator of the Year".
Under våren har bolaget också för första gången levererat vågkraftsström till det befintliga elnätet med en prototyp av den strömkonverterare som ska användas när det blir allvar av.
Just nu håller man man på att installera det första fullskaliga exemplaret av själva "ostronet" i vattnen vid European Marine Energy Centre på Orkneyöarna norr om Skottland.
Framgångarna med tester och konstruktion gör att Aquamarine nu ligger bra till bland det tiotal olika vågteknikföretag runt om i världen, som tävlar om att få ett kommersiellt försprång med just sin teknik.
- Men för att lyckas krävs fortfarande stora summor till forskning och utveckling och investeringar i infrastruktur i hamnar, tillverkning och kraftöverföring, säger Martin McAdam, vd på Aquamarine, i ett pressmeddelande.
Företaget är främst känt för sin vågkraftsteknik Oyster Wave Energy Converter och sin tidvattenteknik Neptune Tidal Device.
Vågkraftverket Oyster arbetar på grunt vatten, på cirka 10 meters djup, och har en effekt på 300-600 kW.
"Ostronet" öppnas och stängs i takt med vågorna och kraften överförs till land via trycksatt vatten. På land står elgeneratorerna, vilket förs fram som ett viktigt argument för driftsäkerhet och billigt underhåll.
Tidvattenkraftverket Neptune opererar på 30 meters djup och har en effekt på hela 2,4 MW, enligt informationen på Aquamarines hemsida.
Enligt Aquamarine har företaget också utvecklat en unik metod att kartlägga de bästa områdena för vågkraft och tidvattenkraft.
Det ligger stora värden redan i själva projekteringen av lämpliga platser och alla tillstånd på plats. Det har vindkraftsprojektörerna visat.
Den skotska delstatsregeringen har ambitionen att Skottland ska ha hälften av sin energi från förnyelsebara energikällor till 2020.
En av Aquamarines konkurrenter är svenska Seabased Industry Seabased planerar att bygga upp en större vågkraftspark utanför Lysekil. Både Fortum och Vattenfall har avtal med det svenska företaget.