Energi

Isvägg byggs i Fukushima

En 1,5 kilometer lång isvägg planeras i kärnkraftverket Fukushima. Foto: TT
En 1,5 kilometer lång isvägg planeras i kärnkraftverket Fukushima. Foto: TT

Japanska operatören Tepco har fått klartecken att skapa en isvägg vid det trasiga kärnkraftverket i Fukushima. Syftet är att stoppa mer radioaktivt vatten från att hamna i havet.

Publicerad

Japans tillsynsmyndighet för kärnkraften, NRA, godkände i dag att Tepco får bygga en underjordisk isvägg vid det havererade kärnkraftverket Daiichi i Fukushima. Arbetena med att frysa jorden runt om reaktorerna börjar redan i juni, enligt nyhetstjänsten Nucnet.

Tekniker kommer att borra hål i marken och stoppa ned kylrör. Rören fylls med en kylvätska, som ska cirkulera i ledningarna och se till att frysa jordmassorna runt omkring. Det man vill göra är att är skapa en ogenomtränglig 1,5 kilometer lång isvägg. På så vis hoppas man kunna dirigera om grundvatten som rinner från kullar i närheten så att det rinner förbi kärnkraftverket.

I nuläget rinner tonvis av grundvatten varje dag in under reaktorerna och blandar sig med kylvatten som används för att kyla härdsmältorna och därigenom blir kraftigt radioaktivt.

Tepco har stora problem med att lagra de stora mängderna med radioaktivt vatten och brottas dessutom med läckor. För att minska ansamlingarna började bolaget i förra veckan också att släppa ut 560 ton grundvatten i havet efter att vattnet genomgått säkerhetstester.