Energi
Ingen sprit i bilen
Slösa inte bort bioenergin på fordonsbränslen. Åk kollektivt eller kör elbil istället. Och höj temperaturen inomhus med värmepumpen. Det är Vetenskapsakademins recept på hur världen ska förses med energi år 2050.
Efter fem års arbete presenterar nu Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott sina slutsatser om energiläget under de närmaste fyrtio åren.
- De kommande fyrtio åren förväntar vi oss ett trendbrott där energianvändningen kommer att minska kraftigt, säger Sven Kullander, ordförande i energiutskottet.
För Sveriges del kommer energiproduktionen att minska med totalt mellan 16 och 23 procent fram till 2050.
Jämfört med resten av världen ligger Sverige väl till när det gäller miljövänlig energiproduktion. Den redan låga användningen av fossilbränslen i Sverige (33 procent jämfört med 80 procent i resten av världen) väntas minska till en fjärdedel (8 procent jämfört med 50 procent i världen) fram till 2050.
Ett väsentligt skäl till minskningen är att fossildrivna fordonsmotorer kommer att ersättas av elmotorer drivna med batterier och bränsleceller. Samtidigt kommer kollektivtrafiken att byggas ut, vilket ger effektivare energianvändning.
Behovet av energi för uppvärmningen av bostäder kommer också att minska. Eller rättare sagt; den kommer att ersättas av egenproducerad energi från värmepumpar.
- Det pågår en tyst revolution på gräsrotsnivå, säger Harry Frank i energiutskottet.
- Värmepumparna har stor potential att minska hushållens beroende av olja och direktel.
Redan idag bidrar värmepumparna med två procent av Sveriges totala energianvändning.
Nu kommer merparten av den svenska elen §från vattenkraft och kärnkraft, som påverkar klimatet i liten utsträckning. Den framtida ökningen av elproduktion består huvudsakligen av kärnkraft och vindkraft, men även av vattenkraft, vilket gör det lättare att kompensera för vindkraftens variationer.
- Sverige kan få en unik möjlighet att utveckla framtidens nya effektiva kärnkraft, säger Sven Kullander.
Energiutskottet varnar dock för att ersätta fossilbränslena med stora mängder bioenergi. Jordbruksmark och skog och bör i första hand användas till att ge mat och olika material. Dessutom måste avskogningen i världen minskas och träden behållas för att binda koldioxid.