Energi

Höga halter miljögift i plastskor

27 skor testades

Den populära Foppatoffeln och andra skor av plast kan innehålla höga halter av miljögifter. Den konstaterar Naturskyddsföreningen i den studie som presenteras idag.

Publicerad

Naturskyddsföreningen har analyserat det kemiska innehållet i 27 par skor av plast, tillverkade i olika länder. Resultatet visar att 17 av skorna innehöll en eller flera ftalater, som används som mjukgörare i PVC-plast. Vissa av dem innehöll mycket höga halter, i ett par utgjordes 23 procent av skornas vikt av ftalaten DEHP, som är officiellt klassad att kunna ge nedsatt fortplantningsförmåga och fosterskador.

– Det är mycket skrämmande halter av miljögifter vi har hittat i skorna, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen i ett uttalande.

– Miljögifterna kan spridas till människor och till naturen genom slitage av skorna. Risken är också stor att de påverkar dem som arbetar med tillverkningen , säger Mikael Karlsson.

Två av skoparen som var köpta i Sverige innehöll ftalaten DBP. Den har klassats att som mycket giftig för vattenlevande organismer.

Många av skorna hade också höga halter av tungmetaller som arsenik, kadmium, kobolt, krom, koppar och kvicksilver. De flesta av skorna innehöll bly, några hade höga halter.

Undersökningen har gjorts i samverkan med miljöorganisationer i Filippinerna, Indien, Sydafrika, Uganda, Tanzania och Indonesien och tyder på att riskerna att utsättas för miljö- och hälsofarliga ämnen från en vanlig konsumentprodukt som skor inte beror på var konsumenten bor.

Konsumenterna har enligt EU:s nya kemikalielag REACH rätt att få reda på om de produkter de köper innehåller något av de ämnen som finns upptagna på den så kallade kandidatlistan. Där finns särskilt farliga kemikalier som eventuellt ska tillståndsprövas inom EU. I dagsläget består listan av 15 ämnen, däribland ftalaterna DEHP och DBP.

–De få kunder som känner till att företagen har ett informationsansvar blir lurade eftersom skoföretagen har alltför dålig kontroll på både regelverket och vilka kemikalier som finns i deras produkter, säger Frida Hök kemikaliehandläggare på Naturskyddsföreningen.