Energi

Hjärtligt och energisnålt i godisfabriken

Mätningar visar att de största energibesparingarna fanns i momenten när godismassan värms, stelnar och torkas med hjälp av ånga. Foto: Colourbox

För gottegrisar väntar snålare tider. Godisproducenten Aroma har inför Alla hjärtans dag tagit upp jakten på, inte sockertroll, men väl energitjuvar.

Publicerad

På konfektyrfabriken Aroma i södra Stockholm har aktiviteten varit febril inför dagens kärleksfyllda högtidsdag. Här tillverkas bland annat sega råttor, och inte minst geléhjärtan till firare av Alla hjärtans dag.

Produktionen har dock präglats av gradvis ökande energikostnader. För gelétillverkning behövs till exempel kyla, värme och ånga, för att den flytande godismassan ska formas och stelna. Därför har nu företaget sett över hela sitt energiflöde med stöd av en energikartläggningscheck från Energimyndigheten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här