ENERGI

Här hamnar Europas största flytande solcellspark

Anläggningen ska flyta i en serie vattenfyllda grustag norr om Dijon.
Anläggningen ska flyta i en serie vattenfyllda grustag norr om Dijon.

Portugal hade den största anläggningen i Europa. Men nu inleds bygget av en flytande solcellspark i Frankrike, som ska kunna strömförsörja 37 000 invånare.

I södra Portugal invigde man 2022 vad som då var Europas största flytande solcellspark. Cirka 12 000 solceller ligger på Alqueva-dammen, och den installerade effekten är 5 MW. Den årliga leveransen på 7,5 GWh ska kunna strömförsörja omkring 1 500 familjer. 

Portugal kommer dock att slås på fingrarna rejält, för nu inleder Q Energy bygget av Les Ilots Blandin. Anläggningen norr om Dijon i nordvästra Frankrike ska kunna försörja 37 000 invånare med el, och den tar titeln som Europas största flytande solcellspark. Det skriver Q Energy i ett pressmeddelande.

Vattenfyllda grustag

I en serie vattenfyllda grustag, med en yta på 127 hektar, ska 134 649 solpaneler placeras på förankrade flottar som bildar sex öar. Ursprungligen låg den installerade effekten på 66 MW men tack vare förbättringar i designen tror man sig kunna nå 74,3 MW. Byggstarten är satt till slutet på september och man räknar med att parken ska vara redo för tester till Q1 2025.

Under sommaren togs Nordamerikas största flytande solcellspark i drift i New Jersey. Anläggningen på Canoe Brook reservoir består av 16 510 solpaneler som täcker strax under sju hektar. Det skriver Electrek. Med en installerad effekt på 8,9 MW ska parken teoretiskt kunna strömförsörja cirka 1 400 hem. I realiteten går dock en stor del av elen till driften av det lokala vattenreningsverket. 

Bleknar vid en jämförelse

Båda satsningarna är dock blygsamma jämfört med Indonesien, för där planerar man en flytande solcellspark som täcker en yta på 1 600 hektar, med en installerad effekt på 2,2 GW. Just nu befinner sig Duriang Kang Floating Solar PV Park i processen kring tillståndsprövningar, men anläggningen beräknas kunna tas i drift 2026. Det skriver Power Technology.