Energi

Hans hus ska bli världens smartaste

Anders Kjellström visar kurvan över spotpriset på el som styr under vilka timmar han kör värmen i huset. Spotpriset hämtas automatiskt varje dag från elbörsen Nordpool.
Huset "hjärna" är en raspberry-pi-dator ihopkopplad med ett reläkort Foto: Marie Alpman

Med extra isolering, nytt värmesystem och smart styrning kapar Anders Kjellström energiförbrukningen rejält. El köper han bara när priset är som lägst på spotmarknaden.

Publicerad

-Välkommen till världens smartaste hus!

Chalmersingenjören Anders Kjellström är inte direkt blygsam när han tar emot Ny Teknik i sitt 70-talshus i Mölndal.

I flera år har han jobbat hårt med smarta lösningar för att spara el och värme.

När han och hans sambo köpte souterränghuset 2003 drog det 35 000 kWh per år och värmdes med direktverkande el.

Efter en lång rad åtgärder är årsförbrukningen nere på 10 000 kWh.

-Värmen var viktigast att ta tag i, säger Anders Kjellström.

Huset fick rejäl isolering över den gjutna bottenplattan. Köldbryggor tätades och radiatorerna åkte ut. Uppvärmningen sker istället med vattenburen golvvärme både på botten- och ovanvåning.

En ackumulatortank på 750 liter fungerar som husets energilager. Värmen kommer från bergvärmepumpen, men också från solfångare på taket och braskaminen med vattentank runt om.

El köper Anders Kjellström bara när spotpriset är som lägst. Han är en varm förespråkare av timavtal som han haft sedan 2010.

I labbet på bottenvåningen trängs fullt med elektronikprylar. Här står också husets ”hjärna”, en raspberry pi-dator kopplad till ett reläkort.

Anders Kjellström förklarar hur styrningen går till. Varje eftermiddag tankar raspberry-pi-datorn hem en fil med morgondagens spotpriser på el. Datorn är också kopplad till sensorer i de olika rummen som mäter aktuell inomhustemperatur. Systemet ser automatiskt till att golvvärmen jobbar när elpriset är så lågt som möjligt. Under timmar med lågt elpris kan dessutom extra värme lagras i ackumulatortanken.

När som helst går det att ändra inställningar eller kolla till huset över internet.

-Om jag till exempel reser bort två veckor behöver jag bara göra några knapptryckningar för att ställa ner värmen, säger Anders Kjellström.

Huset har fler lösningar för att spara energi.

Friskluften förvärms via skorsten och mark innan den kommer till luftvärmeväxlaren.

Led-belysningen i flera rum är närvarostyrd.

Solceller på 1,5 kW på taket.

Drivkraften är att spara pengar och samtidigt spara miljön. För att sprida sin lösning, som han kallar för Behovsboboxen, planerar han att lägga ut programvaran som styr de smarta funktionerna i huset som öppen källkod.

-På så sätt skulle fler kunna vara med och utveckla.

Mer finns att göra, konstaterar Anders Kjellström och klickar fram en ny vy på surfplattan. Hemapparaternas aktuella förbrukning visar att han till exempel skulle spara mycket el genom att byta till en modern, energisnål frys.

Andra planerade projekt är att installera automatiskt styrda mörkläggningsgardiner och att samordna laddningen av elbilen med värmesystemet för att undvika att effektuttaget blir för högt. En annan idé är att koppla in både robotgräsklipparen och bevattningen i det smarta hemnätet.