Energi

Hans Blix blir kärnrådgivare åt Vattenfall

Hans Blix, som blir 81 år i år, började sin bana som docent i folkrätt vid Stockholms universitet på 1960-talet. Han var sedan utrikesminister i Ola Ullstens regering. Mellan 1981 och 1997 var han chef för internationella atomenergikommissionen IAEA. Han har därefter haft uppdrag för FN och riktat skarp kritik mot USA för anfallet på Irak. Foto: Dean Calma/IAEA

För att öka kärnkraftens trovärdighet har Vattenfall engagerat Hans Blix, före detta IAEA-chef. "Jag ska vara en watch-dog som skäller", säger han till Ny Teknik.

Publicerad

På presskonferenser i Stockholm, idag och i Berlin igår, presenterades världskändisen Hans Blix som Vattenfalls nya ansikte i kärnkraftssammanhang.

Vattenfalls tanke är dels att förbättra kärnkraftens skamfilade rykte, dels att få hjälp att utmana världens kärnkraftproducenter och bli bäst, som Lars Josefsson sa på presskonferensen.

Som medlem i Vattenfalls nybildade Nuclear Safety Council kommer den renommerade kärnkraftsnestorns Hans Blix att dela med sig av sina kunskaper när det gäller säkerhetsfrågor som rör kärnenergi.

- Jag är alltså inte anställd utan extern medlem. Jag är för kärnkraft och då också för säkerhet, säger den före detta chefen för International Energy Agency IAEA.

Under sina 16 år på IAEA har han bland annat medverkat till att ta fram Ines-kurvan, som visar hur allvarlig en kärnkraftsincident är på en skala, som påminner om Richterskalan.

Efter Tjernobyl-olyckan arbetade han fram en konvention om säkerhet, som talar om hur säkerhetsarbetet ska skötas.

Hans Blix anser att det är viktigt att se till att säkerhetstänkandet genomsyrar hela organisationen.

- Dessutom måste total öppenhet gälla.

Som pensionär arbetar Hans Blix numera 80 procent av sin vakna tid med nedrustningsfrågor. Resten tänker han ägna åt klimatengagemang och nedrustning.

I Vattenfalls säkerhetsgrupp kommer han alltså att vara en watch-dog, som inte kommer att tiga still.

- Jag är fri att skälla, men man måste ha en positiv grundinställning, inte lägga krokben för kärnkraften, säger han