Energi

Handdukar från Westinghouse var radioaktiva

Anställda bär overaller när de arbetar med uranbränsletillverkning på Westinghouse. Foto: Jörgen Applgren

Nya strålskyddsproblem har upptäckts på Westinghouse i Västerås. Handukar och overaller från ett rent laboratorium var sju gånger mer radioaktiva än gränsvärdet för friklassat material.

Publicerad

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, meddelar i dag att kärnbränslefabriken Westinghouse rapporterat ytterligare brister i strålskyddet. Bolaget står sedan 2009 under speciell tillsyn på grund av att man haft brister i strålskyddet.

Enligt myndighetens handläggare Eric Häggblom har overallerna använts av anställda som besökt bolagets helkroppslaboratorium. Där har personalen också använt handdukar.

Laboratoriet ligger utanför verkstäderna men inom själva fabriksområdet. Strålskyddsfysiker undersöker där med jämna mellanrum om anställda kontaminerats av uran när de arbetat med att tillverka uranstavar. Bland annat görs olika strålningsmätningar exempelvis för att se om personalen andats in urandamm.

Nu visar det sig att handukar och overaller som skickats från laboratoriet till ett externt tvätteri haft spår av uran.

-Som mest har den radioaktiva nivån legat sju gånger över gränsvärdet för friklassat material, säger Eric Häggblom.

Han bedömer i nuläget att de radioaktiva mängderna är så låga att de inte utgör någon hälsofara.

Han säger dock att Westinghouse nu har erbjudit sig att göra mätningar i tvättfirmans lokaler för att undersöka om det finns ansamlingar av uranpartiklar i tvätteriet.

Vilket det externa tvättbolaget är vill Eric Häggblom inte uppge, säger han. Och inte heller på vilken ort tvätteriet ligger.

Overaller och andra skyddskläder används i verkstäderna, men tas av vid utpassage. I omklädningsrummet ska man sedan mäta att man inte för med sig radioaktivitet ut. Men mätningarna görs i första hand på händer och fötter, bara en utpassage har kroppsmätning, enligt Eric Häggblom, inspektör på SSM.
—De textilier som används i helkroppslaboratoriet används bara där. De ska inte kunna bli kontaminerade. Så därför har man för dessa textilier använt ett externt tvätteri. Nu visar det sig att dessa textilier ändå har blivit kontaminerade, säger Eric Häggblom.
Varifrån kommer då urandammet i dessa textilier?

— Westinghouse har bekräftat att det är anrikat uran, alltså från fabriken. Vi får se vad de rapporterar, men en möjlighet är förstås att procedurerna vid utpassagen från kontrollerat område inte sköts korrekt.
Kan personal ha gått till kroppslabbet utan att byta om?
— Knappast, men det går ju att slarva med hur man tvättar av sig, säger Eric Häggblom.

Strålsäkerhetsmyndigheten beslutade i måndags att Westinghouse nu måste genomföra strålningsmätningar av alla textiler som lämnar bolaget och säkerställa att nivåerna inte överskrider gränsvärdet för friklassat material, innan de sänds på tvätt.

-Hittills har inte regler om att material ska vara friklassat innan det skickas utanför verkstäderna gällt för handukar och textiler från laboratoriet, men nu ska reglerna även gälla för textilierna, säger Eric Häggblom.

Bolagets problem med bristande säkerhetskultur tycks fortsätta.

-Enligt vår mening hänger den nya anmälan ihop med våra tidigare iakttagelser om bristande personstrålskydd, säger Eric Häggblom.

Senast den 9 december ska bolaget rapportera och förklara för SSM hur uran kan ha hamnat på kläder och handdukar.