Energi

Grundvattnet över marknivå efter orkan i Fukushima

Radioaktivt vatten vid Fukushima Daiichi lagras i tankar i väntan på dekontaminering. Foto: Tepco
Radioaktivt vatten vid Fukushima Daiichi lagras i tankar i väntan på dekontaminering. Foto: Tepco

Kontaminerat grundvatten vid det havererade kärnkraftverket Fukushima Daiichi steg över marknivå när orkanen Malakas slog till mot nordöstra Japan på tisdagen.

Publicerad

En serie orkaner, eller tyfoner som de ofta benämns i Asien, har den senaste tiden dragit fram över Asien och har orsakat stor skada. Den senaste orkanen, Malakas, drog upp från östra Kina och Taiwan mot Japan och nådde Tohokuregionen i nordöstra Japan på tisdagen.

De mycket kraftiga regnen som följde i orkanens spår fick grundvattennivån vid det havererade kärnkraftverket Fukushima Daiichi att stiga till marknivå klockan 22.00 på tisdagskvällen och till 3 cm över marknivå klockan 23.30, enligt energibolaget Tepco som ansvarar för Fukushimaanläggningen.

Enligt Tepco har inget radioaktivt grundvatten runnit ut i havet utan det vatten som svämmade över har samlats upp och lagras i några av de många tankar som står uppställda på området. Där lagras vatten i väntan på dekontaminering.

Klockan 09.00 på onsdagsmorgonen meddelade Tepco att vattennivån sjunkit till 3 cm under marknivå. Ovädret har mattats av och drar vidare ut över Stilla havet.