Energi

Grafenlampan spöar dagens led-lampor

Ett tunt lager grafen ger led-lampan lägre energiförbrukning och längre liv. Försäljningen startar inom några månader.

Publicerad

Den nya grafenbaserade led-lampan ska tillverkas av det brittiska företaget Graphene Lighting PLC. Det är en avknoppning från universitet i Manchester, där en forskargrupp upptäckte det nobelprisade materialet grafen.

Inga tekniska detaljer avslöjas i pressmeddelandet från universitetet (som sändes ut 31 mars, inte 1 april.) Men i en intervju i BBC berättar en talesman att lampan liknar en klassisk glödlampa, men på trådarna sitter lysdioder täckta av ett tunt skikt grafen. Materialets goda elektriska ledningsförmåga ska få energiförbrukningen att sjunka med 10 procent samtidigt som lampan får längre livslängd.

Lampan, som kan dimmas, ska börja säljas "inom några månader". Priset ska vara i samma storleksordning som för dagens led-lampor.

Forskarna Andre Geim och Konstantin Novoselev fick nobelpriset i fysik år 2010 för sin upptäckt av grafenet. Materialet består av ett enda lager av kolatomer ordnade i ett hönsnätsmönster. Det är starkare än stål, men samtidigt ultralätt, böjbart och genomskinligt. Dessutom är de elektriska egenskaperna extremt goda. Elektroner rör sig till exempel tusen gånger snabbare i grafen än i kisel.

De många goda egenskaperna har skruvat upp förväntningarna på materialet inom alla möjliga tillämpningar. Men än så länge har ett fåtal grafenbaserade produkter lanserats på marknaden. Två exempel är ett tennisracket med en grafenkomposit från sporttillverkaren Head och en grafenbaserad ledande färg för tryckt elektronik från Vorbeck Materials.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!