Energi

Gigantiska ”slukhålet” i vattnet fascinerar omvärlden

Överskottsvatten strömmer ut ur The Glory Hole i Lake Berryessa, Kalifornien. Bilden är från 2017. Foto: Jeremybrooks/Wikimedia Commons
Överskottsvatten strömmer ut ur The Glory Hole i Lake Berryessa, Kalifornien. Bilden är från 2017. Foto: Jeremybrooks/Wikimedia Commons
Betongtratten sticker upp när vattennivån är låg. Bilden är från 2009. Foto: Seeyardee/Wikimedia Commons
Betongtratten sticker upp när vattennivån är låg. Bilden är från 2009. Foto: Seeyardee/Wikimedia Commons

Det ser ut som ett stort slukhål i vattnet. Men egentligen är det inloppet till en avbördningskanal som fascinerar omvärlden.

Publicerad

Hålet i vattnet dyker ibland upp i vattenmagasinet Lake Berryessa i Kalifornien, USA. Officiellt heter det The Morning Glory Spillway, men lokalt kallas det för the Glory Hole. Fenomenet uppstår när vattenståndet är högt.

Orsaken syns när vattennivån är låg. Då sticker inloppet till avbördningskanalen upp ovanför vattenytan som en stor betongtratt.

Syftet med the Glory Hole är att leda bort stora vattenmängder vid till exempel kraftiga skyfall. Vattnet leds ned i betongtratten, genom en tunnel och forsar ut på andra sidan dammväggen.

Tio meter under tratten

Det som ser ut som ett stort slukhål är alltså samma fenomen som när proppen dras ur ett handfat eller badkar.

Inloppshålet är 22 meter i diameter och ledningen kan svälja omkring 1 360 kubikmeter vatten varje sekund, enligt Science Alert.

Just nu, i mitten av april, är dock vattennivån i dammen 125 meter, vilket är ungefär 10 meter under the Glory Hole, rapporterar Lake Berryessa News.

Det finns flera andra vattenmagasin som har liknande lösningar för överskottsvatten. Men the Glory Hole i Napa Valley är en av de mer kända. Under ett särskilt regnigt år 2017 samlades hundratals personer runt dammen för att beskåda det dramatiska vattenhålet, rapporterade The New York Times.

Skulle bara behövas i extremfall

Även 2019, efter en säsong med häftiga skyfall, samlades tusentals nyfikna kring dammen, skriver Science Alert.

Det är inte tillåtet att simma eller åka båt i dammen. Men enligt The New York Times skulle de flesta människor klara av att simma emot strömmen. Det förekommer dock uppgifter om en kvinna som ska ha omkommit 1997 efter att ha simmat ut till betongtratten och hållit sig fast vid kanten i 20 minuter.

När dammen byggdes på 1950-talet trodde ingenjörerna att the Glory Hole bara skulle behövas i extremfall, en gång var 50:e år. Men sedan millennieskiftet har vattnet spillts den vägen tre gånger, skriver Science Alert.

Ny Teknik rapporterade 2017 om ett liknande, men betydligt mindre virvelhål som dyker upp ibland i vattnet i Riddarfjärden i Stockholm. Den visade sig bero på en omsättningskulvert mellan Riddarfjärden och Riddarholmskanalen.