Energi
Genombrottsorder för Alfa Laval
Alfa Laval har tagit en order på värmeväxlare till en gigantisk flytande produktionsanläggning för utvinning av naturgas. -Fartygen är verkligen häftiga, säger Lars Renström, vd för Alfa Laval.
Ordern kommer från koreanska Samsung, som bygger den nya jättelika flytande produktionsanläggningen till Shell. Pråmen kommer att bli 488 meter lång, och väga 600 000 ton fullastad.
Det är den första flytande anläggningen för utvinning av naturgas, och nu blir det alltså möjligt att exploatera naturgasfyndigheter till havs.
-Fartygen är verkligen häftiga. De ska ligga förankrade i 25 år och klara vilka orkaner som helst, säger Lars Renström.
Alfa Laval levererar avsaltningsanläggning, värmeväxlare och filter till anläggningen.
-Vi har bara gjort mindre modifieringar av utrustning som vi redan har. Det viktiga för oss är att det visar att vi klarar att leverera till kunder med extrema krav på tillförlitlighet och kompakthet, säger Lars Renström.
Enligt Renström finns planer på att bygga mellan en och två av dessa flytande fabriker om året, och han uppskattar värdet på Alfa Lavals utrustning till anläggningarna till mellan 100 och 200 miljoner kronor.
-Vi omsätter 30 miljarder kronor, så 100-200 miljoner kronor representerar i sig inte ett stort värde för oss. Men för oss är det en väldigt viktig referens, säger Renström.
Han räknar med att få leverera mellan en tredjedel och hälften av alla värmeväxlare till de framtida flytande anläggningarna. Idag har Alfa Laval en tredjedel av den globala marknaden för värmeväxlar, med tyska GEA som huvudkonkurrent.
Denna första flytande produktionsanläggning, kommer Shell att förankra 20 mil väster om Australiens kust och producera naturgas från undervattensfält. På pråmen renas och kondenseras naturgasen till vätska innan den transporteras vidare via traditionella så kallade LNG-fartyg. LNG står för det engelska begreppet liquid natural gas.