Förödelse i Sandys spår

2012-10-30 17:09  

Över trettio dödsfall, översvämmade stadsdelar, elavbrott för miljontals hushåll och stora skador på hus. Stormen Sandy har kulminerat, men lämnat stor förödelse efter sig.

Värst drabbat verkar delstaten New Jersey och staden New York ha blivit.

När stormen Sandy nu mattas av och drar vidare norrut mot Kanada väntar ett stor arbete med att ta hand om översvämmade tunnlar och tunnelbanor, förstörda anläggningar för elförsörjning, skadade byggnader och vägar.

-Jag tror att skadorna kommer att bli nästan oöverskådliga, sa New Jerseys guvernör Chris Christie i tv-programmet Today Show på NBC.

I delstaten var omkring 2,4 miljoner hushåll utan el på tisdagen, rapporterade lokala medier. Och de kunde inte förvänta sig att snabbt få tillbaka strömmen, trots att flera tusen anställda på elbolag arbetade för att reparera ledningar och stationer.

I New York City orsakade översvämningar stora skador när vattnet steg med över fyra meter som mest. I tunnelbanestationer och tunnlar strömmade havsvatten in, och tunnelbanan ska fortsätta hålla stängd i flera dagar till, meddelade borgmästaren Michael R Bloomberg på tisdagen. Att få igång systemet igen blir den största utmaningen i tunnelbanans 108-åriga historia, skrev Metropolitan Transportation Authority i ett uttalande.

Översvämningarna i staden ledde till att en brand startade i Queens, där 50 hus förstördes. En explosion i en kraftstation på Manhattan som tillhör Consolidated Edison gjorde att nära 700 000 hushåll blev utan ström.

Två sjukhus i staden fick evakueras efter att både elsystemet och reservelen försvunnit.

Reaktorer på tre kärnkraftverk stoppades på grund av stormen. Det gällde Nine Mile i Scriba, Indian i Buchanan samt Salem i Hancock Bridge. Orsaken till stoppen var problem med elsystemen utanför kärnkraftverken, eller problem med cirkulationspumpar på grund av höga vattennivåer, enligt Nuclear Regulatory Commission.

På kärnkraftverket Oyster Creek höjde myndigheterna beredskapen med ett steg, till det näst lägsta steget. Oyster Creek var sedan tidigare tagen ur drift för tillfället.

Antalet dödsfall i USA och Kanada steg under tisdagen, AP rapporterade på eftermiddagen att 33 personer har omkommit som en följd av Sandys framfart.

När Sandy, som då klassades som en orkan, drog fram över Karibien uppges 63 personer ha omkommit. Där har Sandy orsakat stora översvämningar och jordskred. På Haiti har 200 000 personer blivit hemlösa, uppger Sveriges Radio.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt