Energi

Flertalet evakuerade får återvända till Fukushima

Reaktor 3 i Fukushima Daiichi ett halvår efter katastrofen. Foto: Tepco
Reaktor 3 i Fukushima Daiichi ett halvår efter katastrofen. Foto: Tepco

Japanska regeringen föreslår att evakueringsordern för större delen av dem som tvingades bort från Fukushima hävs om två år.

Publicerad

Premiärminister Shinzo Abe och regeringen tänker lägga över ett större ansvar på de lokala styrande i evakueringszonerna att ta över utgifterna för upprustningen av de områden som ansågs obeboeliga efter haveriet i kärnkraftverket Fukushima Daiichi i mars 2011. I dag ligger stora delar av dessa kostnader på den centrala regeringen.

Enligt förslaget ska 54800 personer som var registrerade som evakuerade i oktober 2014 kunna flytta tillbaka från 2017.

Endast 24400 personer från de mest kontaminerade områdena runt kärnkraftverket kommer då att beröras av evakueringsbeslutet.

Enligt regeringen förväntas stora delar av områdena runt kärnkraftverket vara tillräckligt dekontaminerade om två år.

För närvarande måste kraftbolaget Tepco betala varje evakuerad person motsvarande 1000 dollar i månaden i kompensation för stress och obehag. Dessa utbetalningar avslutas ett år efter att evakueringsbeslutet upphävs.

Tepco betalar även kompensation för förlorade inkomster och ersätter även delvis värdet på de hem som de evakuerade fick lämna.

Vid förra årets uppmaning att flytta tillbaka för invånare som bodde 20 km från kärnkraftverket var det många som tvekade inför att flytta tillbaka till sina övergivna samhällen och förfallna hem, rapporterar Reuters.