Finland gör ny riskbedömning av ryska reaktorbygget Hanhikivi 1

2022-02-23 07:37  

Finland omvärderar säkerhetsriskerna med att låta ett bolag ägt av ryska Rosatom bygga en planerad kärnreaktor i landet, meddelar statsminister Sanna Marin.

Anledningen är det ryska agerandet i Ukraina.

– Rysslands agerande gentemot Ukraina är fullständigt oacceptabelt. Finland har fördömt det, och EU har har fördömt det, säger Marin.

Finska regeringen har bestämt sig för att låta göra en säkerhetsutvärdering vad gäller energibolaget Fennovoima.

– Arbets- och näringsministeriet har konstaterat att det för Fennovoimas del kommer att göras en riskbedömning ur också ett säkerhetsperspektiv. En sådan riskanalys är det skäl att göra, det har också Försvarsministeriet tidigare krävt, sa Sanna Marin vid en pressträff på tisdagen, skriver Yle.

Läs mer: Nästa finska kärnkraftverk snart i mål med tillstånden

Bolaget bildades av ryska Rosatom tillsammans med ett finländskt konsortium med syftet att bygga en ny reaktor, Hanhikivi 1, i Pyhäjoki utanför Uleåborg.

Kärnkraftsföretaget Fennovoima, som ska driva kärnkraftverket, att de politiska besluten om bygget har tagits sedan tidigare.

– De geopolitiska risker som nu seglat upp är ingenting som Fennovoimas organisation kan påverka, säger ordförande för bolagets styrelse Esa Härmälä, till Hufvudstadsbladet.

Han lyfter i intervjun fram att Fennovoima ägs till 60 procent av inhemska företag.

Reaktorn skulle enligt plan tas i bruk 2029 men bygget har redan försenats flera gånger.

 

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt