När OKG tog beslutet att uppgradera Sveriges största reaktor Oskarshamn 3 - tvillingreaktor till Forsmark 3 - visste man inte vad som väntade. Arbetet med att öka effekten på O3 från 1100 MW till 1450 MW och en ökning av livslängden till 60 år påbörjades i mars 2009.
OKG valde då att göra hela uppgraderingen i ett svep och beställde hela paketet med nytt, effektivare inkråm i de befintliga turbinhusen på de gamla turbinfundamenten.
Det blev franska Alstom, en av världens största leverantörer av kraftutrustning till kärnkraftverk, som fick beställningen.
Alstom skulle byta rotorer och innerhus i ångturbinen, installera en ny generator, ny transformator, nya kylvattenpumpar och nya värmeväxlarkomponenter.
Men någonting gick fel på vägen och när O3 var redo att testa sin nya kapacitet på hösten 2009 inträffade det ena problemet efter det andra.
Framför allt fick man vibrationer i turbinerna, ett fel som man först inte visste vad det berodde på och som gjorde att reaktorn fick snabbstoppas vid upprepade tillfällen.
Först i december förra året, nästan två år efter att arbetet påbörjades, kom man fram till att de lager som håller uppe den 72 meter långa och 1 100 ton tunga turbinrotorn var felkonstruerade och måste bytas.
När man väl kommit överens om detta kunde arbetet sätta fart och ställde in förhoppningen på att 03 skulle kunna gå för fullt på 1450 MW från och med hösten 2011.
Och så blev det. Den 23 september i år, två och ett halvt år efter att man börjat arbetet med uppgraderingen, kunde O3 leverera el på sin nya maxeffekt och producera 35 000 MWh elektricitet per dygn, vilket är mer än någon annan kokvattenreaktor i världen har möjlighet till.
- Uppgraderingen av 03 skulle ha kostad 4 miljarder kronor, men det har blivit väsentligt dyrare, sade Ingemar Engkvist, vd för Eon Kärnkraft i Sverige, vid ett kärnkraftsseminarium i Stockholm den 29 november förra året.
- Men det som jag är mest bekymrad över är bortfallet av produktion. Det har kostat mycket pengar, sade Ingermar Engkvist.