Energi

Enorma svänghjul ska säkra frekvensen i Storbritannien

Svänghjulet designas och byggs av General Electric. Foto: General Electric
Svänghjulet designas och byggs av General Electric. Foto: General Electric

Norska Statkraft ska driftsätta två svänghjul i Skottland för att balansera det brittiska elnätet. Den roterande massan uppgår till cirka 400 ton.

Publicerad

I takt med att fossileldade kraftverk ersätts med el från sol och vind minskar robustheten i elnätet. De stora turbinerna i exempelvis kolkraftverk bidrar med svängmassa som hjälper till att hålla frekvensen vid 50 hertz ifall en generator i ett annat kraftverk skulle falla bort.

I Storbritannien inträffade i augusti fjol ett stort elavbrott när frekvensen föll till 48,88 Hz. Över en miljon människor blev utan el.

Ett sätt att vid behov kvickt korrigera frekvensen är genom snabbstartade gaskraftverk eller batterier. Men i Skottland ska en annan metod nu testas.

Ny design från General Electric

Två enorma svänghjul kommer att installeras i närheten av orten Keith. Norska Statkraft har vunnit kontrakt från elnätsoperatören National Grid att balansera elnätet. Till sin hjälp kommer Statkraft att ta nydesignade svänghjul, eller "roterande stabiliserare", som ska tillverkas av General Electric. Tekniken har tidigare använts i elnätssammanhang men det verkar inte ha skett i den här skalan.

– Storbritanniens elnät är ett av världens mest avancerade, både vad gäller pålitlighet och andelen förnybar kraft. Vi är därför glada över att kunna lägga till det här nya sättet att drifta elnätet på, säger Julian Leslie, nätverkschef på National Grid ESO, i ett uttalande.

200 ton roterande massa

Varje svänghjul har en roterande massa om 200 ton och snurrar med 500 varv per minut. Den reaktiva effekten är på 65 megavar (samma enhet som MW). Den lagrade energin i svänghjulet är på 450 MWs (Som kan räknas om till 0,125 MWh, vilket man dock aldrig gör i sådana här sammanhang). Förlusten av att ha svänghjulet snurrande i väntan på användning ligger kring 770 kW.

Statkraft hoppas att anläggningen är i drift nästa vinter. Kostnaden uppskattas till cirka 25 miljoner pund, motsvarande 290 miljoner kronor.