Energi
Elbolag rustar för stormen
Foto: SMHI, TT
I eftermiddag och kväll drar stormen Simone in över västra Sverige. Elbolagen står i högsta beredskap och har kallat in extra personal. Enligt Eon kommer ändå tusentals elkunder att drabbas.
Stormen har redan orsakat omfattande strömavbrott, översvämningar och störningar i väg- och tågtrafiken i Storbritannien. Enligt BBC saknar 220 000 hushåll el.
När Simone under eftermiddagen och kvällen drar in över södra Sverige är det risk för orkanstyrka i vindbyarna, 33 m/s några fåtal timmar under kvällen, rapporterar SMHI. De riktigt kraftiga vindarna förväntas framförallt beröra Halland och Göteborgsområdet.
På SMHI går det att följa radarbilder timma för timma här:
http://www.smhi.se/vadret/nederbord-molnighet/norden
Elbolagen Eon och Vattenfall har under förmiddagen haft så kallade storstörningsmöten och kallar in extra personal både på fältet och i driftcentralerna.
-I nuläget har vi 220 medarbetar i högsta beredskap, säger Louise Gudmundson, pressansvarig på Eon Sverige.
Enligt Eon är det Skåne, Halland, Småland och Blekinge som kommer att drabbas värst. Vid 19-tiden räknar man med att stormen kulminerar i norra Skåne och upp längst Hallandskusten.
-Vi följer SMHIs prognos för att se när och exakt var ovädret drar in och anpassar hela tiden beredskapen efter det mest troliga scenariot, säger Louise Gudmundson.
Vattenfall har förstärkt sin driftcentral i Trollhättan.
-Men framförallt har vi beredskapsstyrkor ute i fält för att åtgärda eventuella strömavbrott, säger Markus Fischer, på Vattenfalls pressavdelning.
Både Eon och Vattenfall uppger att delar av näten säkrats mot stormar genom att kablar grävts ner och ledningsgator breddats sedan den svåra stormen Gudrun 2005.
Hos Eon handlar det om 25 000 kilometer ledning.
-Vi är bättre rustade men räknar dessvärre med att tusentals kunder kommer att drabbas av stormen, säger Louise Gudmundson.
Det är framförallt de lokala näten som riskerar att skadas. Stamnätet är byggt för att klara stormar, säger Olof Klingvall, pressekreterare på Svenska kraftnät som styr och övervakar det svenska stamnätet.
- Vi har inte någon speciell förberedelse annat än att vi följer utvecklingen. Våra ledningar står emot de vindar som beräknas dra in.
-Det stora frågetecknet är hur mycket vindkraft som kommer att produceras, säger Olof Klingvall.
Enligt Eon stängs vindkraftverken automatiskt av när det blåser 25 meter per sekund eller mer. Produktionen måste då kompenseras med vattenkraft.
Även tågtrafiken påverkas. Trafikverket har meddelat att tågtrafiken på flera sträckor ställs in från och med klockan 16 i dag måndag.
Om strömmen går
Följ vädret så att du vet när en storm är på väg. Var förberedd om strömmen går.
Ta vara på värmen. Stäng fönster och dörrar, elda om du har vedspis och klä dig varmt (glöm inte fötterna).
Öppna dörrarna till kyl och frys så kort stund som möjligt.
Fyll termosar med varmt vatten, eftersom varmvattnet kan påverkas. Har du egen vattenkälla? Tappa upp vatten, så att du har i reserv.
Stäng av elektriska apparater och element. När strömmen är tillbaka, startar du ett i taget på låg effekt, så att inte säkringarna går.
Källa Eon