Energi

Dyrt nödstoppa reaktor med havsvatten

Japan har tvingats kyla ner tre reaktorhärdar med havsvatten. Därmed förstörs reaktorerna för alltid. Vem fattar det beslutet i Sverige?

Publicerad

För första gången har ett kraftbolag använt havsvatten för att kyla ner en reaktor för att undvika en stor katastrof. 

Det japanska kraftbolaget Tepco har tvingats göra det tre gånger de senaste dagarna.

Därmed är de tre reaktorerna förstörda för all framtid.  Havsvattnet är så aggressivt att det förstör materialen inne i reaktorn.

Även svenska reaktorer har havsvatten som sista åtgärd för att kyla reaktorhärden.

– Det används när all annan kylning fallerat. Det är sista steget. Men först har man försökt med flera reservkraftsystem. I Forsmark har vi dieselaggregat, batterier och gasturbin som reserv, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationsdirektör på Forsmark.

Vem fattar beslut om att pumpa in havsvatten i Sverige?

– Grundprincipen här är att besluten fattas ute på det berörda kraftverket. Ansvarig är den högsta tillgängliga driftledningen på kraftverket. På nätter och helger är det en vakthavande ingenjör som har det mandatet.

Det måste vara ett svårt beslut för en ensam person att fatta. Att välja mellan säkerhet och att förstöra en reaktor, som kostar tiotals miljarder att bygga upp igen?

- Ja, men säkerheten kommer alltid först, försäkrar Claes-Inge Andersson.

Enligt Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH, är valet inte så dramatiskt.

– Att japanerna pumpat in havsvatten indikerar att delar av härden redan smält, och då skulle de ändå inte kunna använda reaktorn i framtiden, säger han.

En ny reaktor på 1 600 MW kostar i dag mellan 50 och 60 miljarder kronor (uppskattning för Olkiluoti3 med driftstart 2013). De tre japanska reaktorerna som förstörts är ungefär hälften så stora.