Energi

"Det verkar intressant"

Hanno Essén

"Jag tycker att det verkar spännande. De är i alla fall seriösa", säger fysikern Hanno Essén om den italienska demonstrationen av en möjlig kall fusion.

Publicerad

(UPPDATERAD kl 14.10).

– Det verkar intressant. Just att det är reproducerbart, att de faktiskt byggt en stabil apparat. Det är nytt, konstaterar Hanno Essén, docent i teoretisk fysik och lektor vid KTH.

Han förklarar att experiment kring kall fusion normalt brukar vara svåra att upprepa, och att de ger mycket små mängder nettoenergi.

Den osäkerhet han ser i det italienska experimentet är huruvida man kunnat verifiera att det inte förekom någon förbränning.

– Om man kan utesluta förbränning ur det som demonstrerats vet jag inte.

Hanno Essén har också tittat igenom den beskrivande artikel som de italienska forskarna Andrea Rossi och Sergio Focardi skrivit, men som refuserats av etablerade vetenskapliga tidskrifter eftersom den inte ger någon fullständig fysikalisk förklaring av förloppet.

– Det är i alla fall riktig fysik. Så mycket kan man lugnt säga.

Hans egen hypotes kring vilka fysikaliska fenomen som kan vara inblandade rör så kallade relativistiska elektroner, alltså elektroner som rör sig med omkring 80 procent av ljushastigheten eller mer.

– Genom att hetta upp en metall får man ett slags plasma med "runaway electrons". Och har man relativistiska elektroner får man inte bara elektrostatiska krafter utan även elektromagnetiska, vilket kan påverka Coulomb-barriären, förklarar han.

(Coulomb-barriären är den barriär av elektrostatiska krafter som två atomkärnor måste överbrygga för att komma tillräckligt nära varandra för en kärnreaktion. Reds anm).

Hanno Essén har själv skrivit en artikel kring relativistiska elektroner och kall fusion. Artikeln är publicerad på det fria forumet arxiv.org hos Cornell University.

– Den bemöttes med tystnad, berättar han, och nämner samtidigt nobelpristagaren Julian Schwinger som blev hånad för ett antal artiklar om kall fusion från 1989 och framåt.

– Men det finns ingen anledning att vara dogmatisk tycker jag, speciellt inte när det gäller plasmor som är väldigt dåligt förstådda, säger Hanno Essén.

- - - -

Läs också om de vetenskapliga observatörernas rapport och en rad övriga uppgifter kopplade till experimentet.