Energi

Deras dragspelsteknik ger solcellspark ”på en dag”

Foto: Press
Foto: Press

Bolagets ”prefab-lösning” för solceller har lockat BP som investerare. Australiensarnas dragspelsteknik sägs göra det möjligt att bygga en solcellspark på rekordtid.

Publicerad

Snabbare, billigare och lättare. Det är receptet på australiensiska 5B:s solcellsparker för att snabbt öka installationen av förnybar energiproduktion.

Fabriksbyggda block

Själva stommen i deras lösning är en slags dragspelsteknik som de kallar för Maverick.

Maverick-blocken prefabriceras i fabriker med all kabeldragning mellan panelerna. Det innebär att när de väl kommer ut på plats går installationen snabbt eftersom det inte behövs göras någon specifik markpreparering för kablage.

Lockar storinvesterare

Tidigare i år visade 5B upp hur snabbt systemet går att bygga upp då de under en dag installerade 1,1 MW i Atacamaöknen i Chile. Hela parken på 10,6 MW byggdes klart på 43 dagar av tio personer. Imponerande siffror.

Och tydligt är att investerare ser potentialen – för nu har BP Ventures gått in med en investering på 20 miljoner australiska dollar i företaget.

– 5B:s solcellsteknik kan leverera snabb energiproduktion till låg kostnad och hjälpa till att möta ökad efterfrågan på el, säger Jonathan Stone, chef för BP Ventures, i ett uttalande.

Video: Så byggs solcellsparken

Det australiensarna lyfter fram som det viktigaste med deras lösning är hur snabbt det går att få en solcellspark på plats. För är det något som krävs om vi ska få till ett hållbart samhälle – är det en hastig omställning av energiproduktion.

Utöver pengarna innebär investeringen att BP ska titta på om man kan implementera 5B-lösningen i kommande projekt.