De vann Swecos Hugopris

2014-01-23 08:51  
Årets Hugoprisvinnare (fv): Dennis Pamlin (årets inspiratör, Jonas Halili och Oskar Kurtti (årets student) och Håkan Nordqvist, chef inom hållbarhet och innovation på IKEA (årets innovatör). Foto: Patrik Instedt

(uppdaterad) På torsdagen delades årets Hugopris ut och det blev fler vinnare än vanligt.

I årets upplaga har priset breddats och delas nu ut i kategorierna, årets innovatör, årets inspiratör och årets student. I alla kategorierna ligger fokus i priset på hållbarhet och energieffektivitet.

IKEA vann priset för årets innovatör för sitt arbete med energieffektivitet både inom företaget och sitt produktutbud. De har bland annat sålt solcellspaket på varuhusen i Storbritannien.

Årets inspiratör blev Dennis Pamlin, för sitt arbete med hållbar utveckling i främst Sverige och Asien.

Årets studenter blev Oskar Kurtti och Jonas Halili från Högskolan i Halmstad. De fick priset för sitt examensarbete där de konstruerade en grenkontakt som möjliggör fjärrstyrning av elapparater över internet. Användaren kan även läsa av hur mycket el som konsumeras.

- Förutom att kunna se förbrukningen på de individuella uttagen kan man använda sig av elprisoptimering. Det vill säga utnyttja prisets variationer över dygnet på enskilda uttag. Det finns även möjlighet till timerfunktion och rullande veckoscheman på uttagen, säger Jonas Halili.

Tyvärr blir inte produkten tillgänglig att köpa på marknaden då investeringskapital saknas.

– Men även av praktiska skäl som att jag fortsätter studera medan Jonas börjat jobba, säger Oskar Kurtti.

Hugopriset

Hugopriset är delas ut av konsultbolaget Sweco, till de som utvecklat hållbara och energibesparande idéer och innovationer.

Priset, som tidigare hette Stora energipriset, har delats ut sedan 1984, men då endast i en kategori. 2009 kom ytterligare en kategori, nämligen Swecos studentpris, vilket ges till studenter baserat på deras examensarbeten.

 

Mer information och fakta finns på Swecos hemsida.

Ville Westman

Mer om: Sweco

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt